Quantcast
Channel: Finare Vinare
Viewing all 195 articles
Browse latest View live

Bandol: La Bastide Blanche 1979-2004

$
0
0


I söndags kväll hade vi en liten blindprovning slash gubbamiddag hemmavid. Den aktualiserade en annan provning av ungefär samma uppställning viner, som vi höll för Munskänkarna i februari. Obloggat och vederbörligen inlangat i frysen för senare bruk, fick föredraget tina upp igen och koka ihop tillsammans med de nya erfarenheterna. Och sannerligen säger vi eder: Bandol är ett vin som kan överraska ordentligt med tiden.


Den allra första gången vi puttrade iväg med bil till Côte d’Azur var Bandol en av de platser vi helst ville besöka. Vi hade vid det här laget (mitten av 90-talet) begripit att det var något särskilt med bandolviner. Det kändes svårt lockande med havsnära vingårdar, luften full av örtkryddor, historia sedan antiken, benhårda traditioner och erkända lagringsegenskaper - de bästa i hela södra Frankrike enligt erfaret folk som Hugh Johnson och Kermit Lynch. En av de egendomar vi fattade tycke för på plats var La Bastide Blanche.


Nere vid den franska medelhavskusten har man odlat vin i minst 2600 år. Redan på 1600-talet var det mörka vinet från Bandol berömt ute i världen för sin kvalitet och hållbarhet. Tack vare sin fina djuphamn fick staden en betydande export under 1700- och 1800-talen. Efter vinlusens härjningar omplanterade man med lättodlade druvsorter av enklare kvalitet, något som kom att hota bandolvinets identitet. Det var Lucien Peyraud på numera legendariska Domaine Tempier som förespråkade återplantering av mourvèdre, och drev på för att skapa en egen AOC. Den blev verklighet 11 november 1941.


Appellationen Bandol omfattar åtta kommuner: Bandol, Le Beausset, La Cadière d’Azur, Le Castellet, Evenos, Ollioules, Sanary och Saint-Cyr-sur-Mer. Här finns ungefär 1500 hektar vinmark - jämförelsevis ungefär en tiondel av Napa Valley. Nuförtiden är det ett drygt 50-tal egendomar som buteljerar under eget namn, och dessutom finns hela fem kooperativ. En typisk årsproduktion ligger på fem miljoner flaskor. Nästan lika mycket som under mitten av 1800-talet - fast numera är två tredjedelar rosé.



Geografin liknar en sydvänd amfiteater, omgiven av berg. I norr och nordväst skyddar Massif de Sainte-Beaume, i öster Mont Caume och i sydöst berget Gros-Cerveau. I väst och sydväst är det i stort sett öppna spjäll ut mot havet och Marseille, men det finns många skyddade mesoklimat, och havet har en tempererande och fuktgivande effekt. Bandol får cirka 3000 soltimmar om året - precis dubbelt upp mot vinrankans minimibehov. Vintrarna är oftast milda, vårarna tidiga och somrarna varma och torra. Årsnederbörden är 600 mm - nästan allt faller under höst, vinter och vår. Nordanvinden le mistral förhindrar angrepp av röta och svamp och bidrar med svalka, men kan också bryta av vinstockar som inte är ordentligt säkrade. De flesta vingårdar i Bandol ligger i söderlägen som är hyggligt skyddade mot mistralen.



Jorden är mager och kalkstenig, i bästa fall på samma gång dränerande och vattenhållande. Berggrunden består av marin kalksten från Trias- Jura- och Krita-perioderna som bitvis skjutits upp i höjden med toppar runt 300 meter. Samtidigt är ytskiktet väldigt varierande med musselkalk, kisel, blå märgel, rödbrun lera, sandsten, flintsten, gips och glimmerskiffer. Marken är bördigare i den lägre nordvästra delen, som ger förhållandevis lättare och mjukare viner, och kargare i den högt belägna centrala/östra delen. Rödbrun järnrik lera ger de allra tuffaste tanninerna.


Enbart lägen i sluttningar får användas i AOC Bandol. Odlingarna ligger gärna i murunderstödda terrasser som kallas ”restanques”. Terrasserna absorberar vatten och minskar erosionen. Vingårdarna omges överallt av garrigue och pinjeträd. Rankorna beskärs enligt urgamla traditioner som gobelet - fristående buske. Planttätheten måste vara minst 5 000 rankor per hektar, avståndet mellan raderna högst 2,5 meter och stockarnas ålder minst åtta år (fyra år duger för rosé). Beskärning och grönskörd har sedan gammalt använts för att kontrollera uttaget och uppnå full druvmognad - flera decennier innan sådant började praktiseras på annat håll.


Röd bandol innehåller minst två druvsorter, i proportioner som är unika i Frankrike. Som enda AOC domineras vinet till 50-95 % av den krävande mourvèdre. Resten får bestå av grenache och/eller cinsault, och/eller högst 15 % sammanlagt, eller 10 % var för sig, av syrah och carignan. Det högsta tillåtna uttaget är 40 hl/ha, men vanligen tar man ut cirka 30 hl/ha. En ranka ger en flaska, brukar man säga. Allt handskördas, maskiner är inte tillåtna. Mourvèdre mognar ovanligt sent, så skörden pågår framåt mitten av oktober. Appellationsreglerna kräver minst 12 procent potentiell alkohol - inga som helst problem att uppnå idag, men det har aldrig varit tillåtet att chaptalisera eller koncentrera musten.

Oftast avstjälkar man helt, pga mourvèdres tuffa tanniner (supertraditionella Château Pradeaux är ett av undantagen). Macerationstiderna är långa, oftast runt tre veckor, men ibland upp till fem - i betongtankar, ekståndare eller rostfritt stål. Det färdigjästa vinet får ha högst tre gram restsocker (fyra om alkoholen är över 14 %). Vinet uppfostras under minst arton månader i ekfat, vanligen stora foudres - ekliggare på 10-50 hektoliter. Mindre och nyare ekfat förekommer i liten utsträckning, och har debatterats flitigt bland odlarna, medan ekchips, stavar och liknande är helt förbjudet. Mourvèdre har tendenser till reduktion och behöver syresättning för att inte utveckla alltför animaliska drag. Det röda vinet får börja säljas första maj andra året efter skörd.


En typisk röd bandol kan beskrivas som så: mörkt vinröd purpurfärg som drar mot svart. Djup och tät doft med kryddig mörk frukt från mourvèdre. Primära fruktaromer av björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär. Florala topptoner likt viol och iris. Karakteristiska drag av köttsafter, örtkryddor och pinje samt noter av läder, tobak, peppar, lakrits, anis och kanel. Relativt fyllig smak med en spänstig, örtig och klart motsträvig tanninstruktur hos det unga vinet. Märkbar kalkstensmineralitet och väl tillräckliga syranivåer för ett såpass sydligt ursprung.

Idag pendlar alkoholhalterna vanligen mellan 14 och 15%. Fram till millennieskiftet var det snarare 13 till 13,5 (klimatförändringen har gett en markant ökning av sockermognaden under den senaste tioårsperioden). Drickfönstret då? Ja, visst kan väl man pröva att dricka ungt på frukten, men beslutar man sig för att lägga undan så är det säkrast att vänta minst 5-8 år innan korken dras, beroende på hur mycket motstånd och utveckling man önskar. Många viner behöver 10-15 år på sig att öppna upp och hitta fram, och bra årgångar kan hålla i flera decennier.

De bästa producenterna i Bandol heter Tempier, Pibarnon, Pradeaux, Lafran-Veyrolles, Jean-Pierre Gaussen, Vannières, La Bastide Blanche, La Tour du Bon, Gros’Noré, Terrebrune, Sainte-Anne, Romassan/Domaines Ott, och Domaines Bunan/La Rouvière. De allra flesta odlar ekologiskt, med eller utan certifiering.



Baptistin Bronzo förvärvade den gamla gården La Bastide Blanche 1972. Med på köpet följde tio hektar vinmark i Castellet. Efter hand har egendomen utökats till 28 hektar, och idag är det sonen Michel Bronzo som driver stället. Odlingsmetoderna är ekocertifierade med biodynamisk praktik, och uttaget ligger på under 30 hl/ha för det röda vinet. Den aktuella druvsammansättningen är 80% mourvèdre, 15% grenache, 3% cinsault och 2% carignan. Ansvarig vinmakare är Stéphane Bourret, en driven kille som tidigare jobbat i Bordeaux och på Château Montus.

Alla druvor avstjälkas innan musten jäser vid ungefär 25 grader med vingårdens naturegna jäststammar - ingen tillsatt jäst används. Urlakningen av skalmassan varar vanligen i tre veckor, med två överspolningar varje dag. Alla omdragningar sker med hjälp av gravitationen. Uppfostran tar 18-24 månader i foudres om 3200 till 8000 liter. Merparten av faten är över tio år gamla, men några är nya. En mindre andel vin mognar i 600 liters demi-muids. Vinet varken klaras eller filtreras, och buteljeras med en lägre dos svavel (20 mg fritt/60 totalt). Årsproduktionen är 75 000 flaskor rött, varav hälften (!) numera går till Sverige. Dessutom görs 65 000 flaskor rosé och 15 000 vitt.

Michel Bronzo

Provningen (alla viner dekanterade och luftade två timmar i karaff) :

1979 La Bastide Blanche

Transparent utseende med varmt brunröd färg. Ren och fin doft med massor av glädje. Örter, pinje, lakritsrot, tjära, läder, kompott av jordgubbar och plommon, orange citrus, lavendel, köttsaft, kola och knäck. Ren och frisk smak, relativt lätt i kroppen, med markerad (ålders-)syra och nedsmälta tanniner. Lång syrlig och kalkstensmineralisk eftersmak. Elegant och närmast sirligt vin med en vacker kombination av mognad och vitalitet. (91)

Gissningarna går till Côte-Rôtie, blint är alla runt bordet på 1990-talet. Vi kan räkna tappade hakor när året avslöjas.




1982 La Bastide Blanche Bandol Rouge

Tyvärr är den aktuella flaskan både oxiderad och oren - korkskadad - men 82:an har redan bevisat vad den kan vid två tidigare tillfällen. På provningen med Munskänkarna i februari blev den publikfavorit och Vinosapien fick en lyckad blindflaska ett par månader senare. Rödfruktig (mogna jordgubbar) och elegant med harmonisk utveckling (ljusa köttsafter, örter, pinje) och strålande syra. (92 då)

Stéphane Bourrets notering:

1982: 2h d'aération, bouteille ouverte et vider à l'épaulement. Robe claire, limpide. Disque orangé sur les bords du verre Nez: discret au départ puis se développe sur des notes de cerise à l'eau de vie, de muscade et des notes presque mentholées. Nez très fin, très frais sans aucune trace de réduction. Bouche : l'attaque est légère, évolue sur une belle acidité et des tanins très fins bien mûrs. Très bel équilibre. La finale est marquée par des notes d'épices (poivre blanc), de fruits à l'eau de vie. Une bouche étonnante de jeunesse révélant des notes de fruits, avec des tanins bien fondus et encore présents. J'avoue ne pas avoir déguster depuis très longtemps ce millésime, et ce vin m'a enchanté. Je ne connais pas l'encépagement. A priori, il y a avait à l'époque une grosse part de grenache (50%) le reste en mourvèdre.



1990 La Bastide Blanche Bandol Rouge Cuvée Fontanieu

Mörk färg. Utvecklad doft med oxidativa inslag av brun farin, soja och ostbutik. Varm plommonfrukt, pinjekåda, chokladpralin, nötter. Oväntade florala topptoner lättar upp i det bruna murret. Härlig rondör i munnen, stora druvmogna tanniner, lakrits och bränt socker, örter och pinje. Harmoniskt och välbalanserat, lite bränd varmårskaraktär, behaglig värme, aningen torra tanniner kanske, men smaken är betydligt bättre än doften. Stor, rund och god. (90)

Här går gissningarna till södra rhône och châteauneuf. Vi för in samtalet på mourvèdre för att ge en ledtråd om ursprunget. Det är ingen som hugger, men det varma året ringas snyggt in och vi landar i 1990.

1990 Cuvée Fontanieu: Ce n'est pas la même cuvée. Il s'agit d'une cuvée produite sur des sols d'argiles rouges. La robe présente une évolution importante avec des reflets oranges. Le nez est marqué par des notes animales à l'ouverture. A l'aération des notes de muscade et de clous de girofles. L'attaque est fraîche presque mentholée. La bouche présente un bel équilibre acidité/tanins. La finale très longue est marquée par des notes de muscade, de poivre blanc... Vin qui est à son apogée mais pouvant encore se garder 5-8 ans sans problème. 13%.



1993 La Bastide Blanche Bandol Rouge

Mörk, djup färg. Återhållsam och renfruktig doft. Vinbär, plommon, jordgubbar, nypon, lakritsrot, mynta, salvia, nötter och köttsaft. Rejäl smak med bra frukt (plommon, sötlakrits) och tanniner, stadig struktur, sälta och järn, pepprigt slut med grapefruktbeska och mörk bitter choklad. Mer smak än doft. Välbyggt och robust. (91)

Vad gäller ålder ligger alla ungefär rätt, 1991 är på förslag. Gissningarna går återigen till norra rhône, syrah, côte-rôtie och hermitage. Redaktörn vill dock ha ursprunget till châteauneuf. 

1993: Robe marquée par des reflets oranges, et troublé. Le 1er nez est marqué par des notes de cacao, de café et des notes d'herbes fraîches coupées. L'attaque est imposante. Le vin évolue sur de très beaux tanins bien équilibré par le glycérol. Le finale est dominée par des notes de rose, muscade et réglisse. Vin opulent, sudiste, plein de fougue malgré son age. 60% mourvedre, 25% grenache, le reste syrah et cinsault. 13%.




1995 La Bastide Blanche Bandol Rouge

Mörk färg, lagom utvecklad. Öppen doft med helt förtjusande drag. Läder, kryddlåda, köttsafter, tobak, plommon, hela örtbuketten, lavendel, ett litet brettplåster definitivt men alls inte så det stör, bara goda associationer till andra klassiska producenter med brett i källaren (Pegau och Gruaud-Larose exempelvis) Smaken är elegant, frisk och transparent med en ljuvlig harmoni i tanninerna och härlig komplexitet i aromatiken. Finishen är snyggt örtig med antydan till grapefrukt och gott om mineral. Fint som snus. På topp nu och förmodligen åtskilliga år till. (93)

Alla runt bordet är överens om att det här är provningens bästa vin. Gissningarna går till 1996, nästan rätt alltså. Bordeauxlikt, men inte bordeaux-tanniner, utan mer peppriga, konstateras det. Norra rhône igen alltså.

1995: Robe profonde, un peu troublé, avec des reflets orangés. Le 1er nez est dominé par des notes de cèdre et de fruits séchés. A l'aération le nez développe des notes de figues sèches, de sous bois, de poivrevert. L'attaque est légère, mais le vin se révèle en bouche. Les tanins sont fondus bien équilibrés par une jolie acidité. La finale développe des notes de figues, de rose fanées, de muscade. Un vin sur la finesse. 13%.




1998 La Bastide Blanche Bandol Rouge

Mörk färg, något utvecklad. Återhållsam näsa i samma stil som föregående. Kryddig och örtig med ett litet brettplåster och i övrigt ett nyanserat, komplext aromspel. Smaken bjuder på god frukt och än mer rejäla tanniner som tar över lite på egen hand. Härligt grepp i alla fall, med god mineralsälta och en aromrik och lång eftersmak med gott om garrigue-örter. Tanninpåslaget ropar på fett och proteiner och vinet behöver nog egentligen flera år till på rygg. (91)

Gissningarna går till år 2000 med ledning av stor frukt och dito tanniner. Man kunde ju också tänka 1998 om vi vore i Châteauneuf och 1999 om vi var i Rhône. Lammstek och potatisgratäng trollar bort alla funderingar på tanniner och vinet blir både elegant och ytterst drickbart. De flestas favorit till maten.

1998: La robe est profonde, brillante avec quelques reflets oranges. Le 1er nez est lactique, complètement inexpressif. A l'aération le nez développe des notes de fruits noirs, d'iris, de poivre noir , d'iode. La bouche se révèle très sudiste avec une matière imposante , un équilibre marquée par l'alcool et les tanins. La finale très longue est marquée par des notes zan, de fruits noirs. Vin totalement fermé actuellement tout en puissance, demandant une très grosse aération pour se révéler. 13,5%.




Inte med på provningen i söndags, men ett av de godare vinerna på provningen i februari och det yngsta som nått tillräcklig mognad (90).

2000: La robe est profonde avec quelques reflets oranges. Le 1er nez sur des notes de figues, d'olives noires. A l'aération le nez développe des notes de paprika, de mûres, des notes florales (iris) et de venaison. L'attaque est tannique. Le vin évolue sur des tanins imposants, fins et qui commencent à peine à se fondre. L'ensemble est bien soutenue par une très belle acidité. La finale très longue est marquée par desnotes de poivre noirs, de mures, de figues. Un vin plus sur la finesse que sur la puissance, au potentiel immense avec une garde possible de 15-20 ans. 13,5%.





 2004 La Bastide Blanche Bandol Rouge

Snabbt inslängd som ersättare till den orena 82:an. Vinet ser löjligt ungt och blårött ut. Doften är klart fruktig men inte direkt primärfruktig, med täta söta aromer, tobak, lakrits, pinje, svartpeppar och en del alkoholångor. Smaken är riktigt tät med söta bläckiga tanniner, gott om mörk choklad och större tyngd än föregående vinet. I vårt tycke lite för sent skördat och väl hårt extraherat av vinmakaren, inte jättekul idag men det kan ordna sig på sikt. (89+)

Lovande för lagring, tycker redaktörn. Egentligen är det nog mest vi som är uttalat kritiska, men vi har svårt att se det här vinet någonsin utveckla elegansen hos 95:an exempelvis. Vi har lite problem med kombon sötma och bläckighet, det känns också tydligt hur alkoholen halkat upp ett hack jämfört med resten av vinerna, trots att 2004 var ett relativt svalt år. Trögdrucket idag... så har ni lagt undan - tänk inte på att öppna inom åtta-tio år.

2004: La robe est profonde grenat. Le 1er nez: sur des notes de figues, de cassis, de romarin, d'olives noires. A l'aération le nez développe des notes de réglisse, de grillé, de fleurs bleues (iris). L'attaque est tannique. Le vin évolue sur des tanins imposants mais fins. La finale très longue est marquée par des notes de mures, de réglisse et de poivre. Vin tout en puissance dominée par le duo glycérol/ tanins, mais aussi une belle acidité confère au vin un côté gourmand. Longue garde, potentielle de 20 ans. 14,5%.




När vi handlade på plats första gången låg priset på cirka 65 francs (väldigt tacksamt för ett par studenter på vift). Efter bytet till euron har det legat ganska stadigt runt €10-€12. När vinet lanserades i Sverige med årgång 2004 började det på 119 kr och har sedan gått till dagens 139. Man får nog dra slutsatsen att det svårt eller snarare omöjligt att hitta ett vin i samma prisläge på SB med tillnärmelsevis lika bra stoppning och egenskaper för lång lagring. Allt som krävs är tid, plats och tålamod.

Tack till Michel Bronzo och Stéphane Bourret för hjälp med viner, bilder och noteringar. Och ändra aldrig på etiketten, lova det.


ps. Vi skrev om nollsjuan här. Nollsexan här. Nollfemman här. Nollfyran här. Och lyckades inte känna igen nollåttan här.

Julblindbock 14 december

$
0
0

"Grymt trevligt som vanligt. Det är ett jäkla kul gäng vi fått ihop".
Det var Gabriel som skrev det men vi kunde inte sagt det bättre själva.
En sittning som den i fredags kväll är väl ungefär så roligt man kan ha med vin, inte minst när alla känner varandra såpass bra att man kan släppa ner axlarna och bara ha skoj med att äta, dricka blint, tycka för fullt och gissa helt utan prestige.

Vi hade förberett det mesta av maten i god tid, så det fanns inte tillstymmelse till stress heller. Hjortytterfilén hade fått sin stekyta, La Charbonnière-såsen vilade spegelblank och moset av mandelpotatis och jordärtskocka väntade bara på sin allra sista smörklick - och så tryffeloljan förstås. Till och med pilgrimsmusslorna hade varit och vänt i grillpannan och väntade bara på lite extra värme och sonens nya favoritleksak: brulée-brännaren.

Bubblet fick en kvart i karaff, helt enligt vinmakarens rekommendationer, plus ett litet sällskap av anklever och rostat bröd. Färgen i glaset är rik och doften komplex, med massor av mogen frukt: apelsin- och citronskal, pommac, hyacinter, valnötter, manzanilla, ja vit bourgogne! En munfull av druvmogen chardonnay med underbart fokuserade citrussyror och högvis med krita. Moussen är tillbakalutad, bubblorna vänliga. Fast efter en halvtimme finns nästan inga kvar. Det var trots allt dumt att dekantera. Hur som, den här nysläppta Initialen är en exceptionellt bra version. Ingen behöver jobba hårt för att gissa rätt.

Jacques Selosse Brut Initial(deg 20 sept 2012)

Tre grand cru-byar i Côtes de Blancs (Avize, Cramant, Oger), en druvsort: chardonnay. tre årgångar i följd (2005, 2006, 2007). Biodynamisk odling, basvinet jäst och lagrat på bourgognefat, varav en femtedel nya. 5 gram dosage. 33 000 buteljer om året.


Nästa doft har kommit en god bit på väg, med drag av petroleum och rökiga mineraltoner. Rieslingfrukten är solmogen med drag av persika, grapefrukt och lime. Smaken rik med antydan till fetma, behagligt avrundad fast ändå stadig syra, och en viss grapefruktbeska som de flesta runt bordet tycker är en smula störande. Tyvärr drar det petrokemiska i doften åt plast- och gummihållet - ja, det påminner rentav om PVC-badboll (inget man vill ha i sin riesling) och smaken är inte heller så lång eller livlig som förväntat. Niklas ringar snyggt in åldern till 2004 eller 2005. Troligen det senare att döma av hög druvmognad, 04 skulle haft en tuffare syra. Åtminstone för oss blev det här något av en besvikelse.

2005 Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling

Inte direkt dåligt, och visst är det gott till alla salami som nu stod på bordet - men det vi drack sommaren 2011 upplevdes så mycket bättre. Var det här en konstig flaska eller håller nollfemman faktiskt på att tappa sugen/utvecklas i fel riktning? Eller har våra preferenser helt enkelt förflyttats till andra rieslingproducenter?

ps. Dagen efter har bitterheten utvecklats till det odrickbara. Raka besked.



Ungdomlig och rakt av fascinerande rieslingnäsa med en vacker vitblommighet. Aningen ungjästiga toner fortfarande, och så massor av sten. Grönt äpple, blond grapefrukt, mandarin, smultron, citrusskal och skaldjursmineraler. Doften är liksom ren och komplex på samma gång, verkligen jättefin! Härlig spänst och struktur i munnen, fenomenal syra och rejält stenig munkänsla med ett visst motstånd som av grönt äppelskal. Möjligen en antydan till värme men absolut ingen störande beska, och mineralerna ringer i eftersmaken likt en stålsträngad strata på rundgång vid en marshallstack. Elektriskt... det här känns som en tysk från 2010. Kan det vara Keller? Eller Schäfer-Fröhlich? Makalöst bra hur som helst.

2009 Dönnhoff Riesling Hermannshöhle GG

Långt bättre än förra glaset. Det här var precis vad som behövdes för att återupprätta vår tro på Hermannshöhle efter ett par svajiga framträdanden av 07:an och 10:an.



Två gamlingar paras ihop. Den första är ljust rödbrun, ungefär som nyponsoppa, lätt beslöjad. Det här ser ju riktigt gammalt ut!
Doften är långt gången: föreställ er färjkarlen Karons båthus nere vid floden Styx eller en uråldrig gravkammare under pyramiderna...
Ändå inte helt passé - här finns trots allt mer att hämta: menthol, nyponpulver, något vilset rött bär, ljusa penseldrag av tjära, ljus virginiatobak, rostigt järn, och simbassäng. Smaken är slank och rätt gles i frukten med ålderssyror och nedslipade pulvertanniner. Det känns som en riktigt gammal nebbiolo, gissningsvis 40- eller 50-tal. Passerade nog bäst före-datum för ett par decennier sedan och är väl inte längre så trevligt att dricka.

1969 Giovannini Moresco Barbaresco del Pajoré

Historiens vingslag och en legendarisk etikett, men det här går inte att jämföra med den magiska 71:an för några år sedan. Troligen har den blivit värmeskadad någon gång under sin livstid eftersom den verkade flera decennier äldre än den verkligen var. Ja, 40/50-tal behöver förresten inte alls betyda "för gammalt"!



Det andra vinet i paret har en varmt brunröd färg med fin lyster. Doften är lyckosamt utvecklad, rejält mognadskomplex fast ändå med frukten i gott behåll. Här finns så mycket gott: mynta, plommon, röda körsbär, röda vinbär, gott om lätt bokna röda äpplen, apelsinskal, torkade rosor, målarpytsar, tomatpuré, rostigt järn och en liten svettig häst. I munnen ett alltigenom harmoniskt vin med vital syra, småsöt frukt, spänstiga men lena tanniner, lagom koncentration och en salivdrivande josighet. Det är den sistnämnda som till slut låter Anders ringa in sangiovesedruvan - innan dess pratades det mest om mogen nebbiolo. Gissningarna på ålder landar i slutet av 1980-talet. Åh, vilket vackert vin!

1979 Montevertine Chianti Classico

Vi handlade för ynka €40 efter 79:ans succéartade framträdande i november. All respekt i världen till Montevertine och till dem som gjorde vinet: Sergio Manetti och Giulio Gambelli, numera med residens i vinhimlen.



Ett vitt till pilgrimerna. Doften är kalkstensmineralisk med rena ljusa citrustoner och vit blommighet. Dessutom en diskret smörighet, en klick lemoncurd, samt hasselnötter, fet grädde och fint trävirke. Smaken är verkligt harmonisk med underbar renhet och balans, silkeslen munkänsla och vacker längd. Blommor och sten... det skulle kunna vara Kirchspiel, tycker Henrik. Niklas funderar istället över marsanne/roussanne på ekfat tills Franko ingriper med ett finkänsligt: "det här är chardonnay fattar ni väl!" Nollsexa eller yngre. Bonneau du Martray? Chablis Grand Cru? Puligny Perrières? Gabriel tycker att det verkar ungt, inga egentliga mognadstoner än, noll och inga premox-problem heller. En rackarns god bourgogne som bara blir godare under kvällen allteftersom temperaturen stiger och luften får jobba i kupan.

2005 Remi Jobard Meursault 1er Cru Les Genevrières

Jobards viner har ingen brådska att mogna, det här känns betryggande inför framtiden. Nu kom också ett par scallops väl till pass (sonen hade svängt ihop en fin liten sås av lime, manchego, persilja, olivolja, chilifrukt, och eldat på pilgrimerna med sin fina pistol).


Ännu en parvis servering. Första glaset har en fint utvecklad och mognadskomplex bordeauxnäsa. Grusig mineralkänsla, nyklippt gräs, röda och svarta vinbär, cassis, mynta, lagerblad, paprika och fatlakrits. Smakupplevelsen påminner snarast om en väl insutten favoritfåtölj med välsnickrad stomme och lagom stoppning i behåll. Behagligt balanserad syra, finpulvriga tanniner, sköna grusmineraler, småsöt frukt. Drickbarheten är närmast perfekt, det här är riktigt vackert. Det avslöjas att årgång och region är samma som i nästa glas. Verkar vara åtminstone tjugo år gammalt, och visst finns det väl ett inslag av cab franc? Det är den högst belägna vingården i hela Bordeaux, säger Niklas. Jaha, då måste vi väl vara uppe på kalkstensplatån i Saint-Émilion?

1981 Château Haut-Bailly

Se där, inte visste man att det fanns ännu högre lägen i Graves. Och den där grusiga mineralkänslan i såväl doft som smak borde man förstås ha lyssnat mer uppmärksamt på. Som kuriosa får vi veta att Parker delade ut 84p (1998) och Neil Martin 82 (2011). Fast såna petitesser ska man inte bry sig om när man får dricka ett så här gott vin. Kostade cirka €75 i Tyskland. Tack för den, Niklas!



Andra glaset i paret öppnar med smält smör, kola och kaffe. Återhållen plommonfrukt och tyvärr en omisskänslig ton av TCA. Blyerts, ceder och cigarr. Nötter, currykryddor och kräftspad. Smaken berättar ganska frispråkigt om sitt nordliga vänstra-stranden ursprung med typiskt strama tanniner. Det verkar ganska ungdomligt fortfarande, typ tidigt nittiotal och är inte helt förstört av korkdefekten, även om doften är oren och frukten klart dämpad. Den generösa fatbehandlingen pekar på Cos.

1981 Château Cos d'Estournel


Till hjorten har vi förberett en servering i par. Första glaset har en flörtig doft med närmast skinande karaktär i modern piemonte-stil, rödfruktig med visst understöd av ny rostad ek. Bananer, vinbärspastiller, hallonbubbelgum, mjölkchoklad, violer, rosor, lakrits. Inget spret i smaken, syran infattad i frukten, tanniner mer av ek än av druva, mjölkchokladig sötma, liten citrusbeska. Anders: hårt drivet och modernt... Franko: de känns jävligt unga båda två... Henrik: svingott! Niklas: det här sitter som en smäck till maten, funkar det till mat så hälls det ned.

1999 Paolo Scavino Barolo Bric dël Fiasc


Mörkare och murrigare än första glaset - visst finns det lite bananer och nickelpastiller här också men mer aromer av mörka plommon, praliner, tjära och muskotnöt. God sötfrukt, bra syra, robustare smakprofil än grannen och mer trätanniner i avslutningen. Inte lika tydligt definierat till sin personlighet, vilket är logiskt eftersom det är en blandning av tre olika lägen. En enig jury väljer Bric dël Fiasc som bäst och godast i paret.

1999 Paolo Scavino Barolo Carobric

Samma duo i årgång 1997 häromåret gav eniga reaktioner som "traditionellt" och "klassisk barolo" men här är det väl ingen tvekan om moderniteten. Kanske beror det på att 99:orna inte har hunnit lika långt på sin väg mot mognad, eller så har hela sällskapets smak - inte minst vår - förflyttat sig i rasande fart i riktning Rinaldi, Mascarello, Roagna, Burlotto, Cappellano, Fenocchio och så vidare? En given reflektion (c/o Franko) är att 1997 Bric dël Fiasc var vårt favoritvin året 2007 medan 1999 blev en lyckad måltidsmatchning men inte mycket mer än så. Har de här 99:orna några överraskningar att komma med i framtiden, tro?



Relativt ungdomlig bordeauxdoft med toner av fudge, griskiss och nyklippt gräs. Mint, ceder och cassis. Grillkol, lakrits och plommon. Lättillgängligt och inbjudande sniff, det som stör oss en smula är en grönhet som drar åt paprika och malört. I munnen ett ganska ungt vin med bra fräschör och balans samt hyggligt motstånd även om tanninerna inte är stora. Det finns mycket att gilla här, men också en liten grönhet och grapebitterhet i eftersmaken som vi kunde varit utan. Klickar inte riktigt med oss på det känslomässiga planet, och i vår smak behövs det mer tid trots att smaken på sitt sätt är tillgänglig redan nu. Svårt att gissa årgång men 2007, 2004 och 2002 känns som möjliga kandidater.

2001 Château Gazin


Modernt anlagd pinot med krämig fruktighet. Doft av pyrande vedbrasa, mogna hallon, mogna jordgubbar, rabarber, plommon, smöriga popcorn och vaniljsötma. Gott på ett väldigt uppenbart sätt, med hög druvmognad och (över)tydliga drag. Även smaken är rejält fruktdriven om än inte direkt fruktsöt, med hög koncentration av mogna hallonaromer, inbäddade rabarbersyror, kryddiga ektanniner, lakritsfetma och en viss smörighet - dock inte så bra längd som man kunde ha tänkt sig. Den generösa stilen landar någonstans mittemellan Kalifornien och Bourgogne. Inte särskilt elegant, hörs det runt bordet. Franko tycker att det saknas renhet och att det skramlar tomt i mitten. Inledningsvis gick våra funderingar till Sonoma, men med lite eftertanke vill vi ha vinet i Côtes-de-Nuits, kanske Vosne, och 2009. Chambolle, säger Ulrik, och 2010.

2010 Domaine Robert Groffier Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses

Kanske kvällens besvikelse, inte minst med priset invägt i kalkylen. Här hade nog alla förväntat sig mycket mer - inte minst vi. Framförallt mer finess, men också en större komplexitet. Det här är väl inte direkt "chambollskt". Tack Ulrik för att du vågade poppa (och för bilden).



Nästa vin har en stor primärfruktig nos som lockar och suger in. Utan tvekan pinotisk även om färgen är mörk som syrah. Aromerna spelar över lakrits, hallon, björnbär och körsbär med en smått garrigue-liknande örtighet - eller kanske snarare stjälkighet. Helhetskänslan har också en klart skogig svalka, med toner av mynta, friska barrträd och en gnutta kåda. I munnen friskt och transparent med en fin struktur av stjälktanniner i positiv bemärkelse. Alkohol och fruktsötma håller sig på mattan - ja, det här är kanonbra och jättegott att dricka rätt upp och ner. Visst är vi väl i Californien nu? Men ett svalt ställe.

2010 Sandhi Wines Bien Nacido Pinot Noir

Rajat Parrs omsusade projekt i Lompoc, men just Bien Nacido-vingården blir det inga fler årgångar av som det ser ut just nu. Typ 350 pix och klart mer glädje i reaktionerna än föregående vin lyckades med.



Nästa vin har en relativt ljus färg och ser utvecklat ut - brunröd ungefär som en nebbiolo. Doften är ljus och eterisk, rödbärig och fint utvecklad med florala drag, menthol, örter, te, tranbär, båthus och lakrits. Barbaresco... eller brunello? Smaken frisk och slank, med inbäddad men frisk syra och nafsande tanniner. God mineralsälta och lite tetorka. Bra längd med frukten i behåll. Elegant och traditionellt i uttrycket, verkligen harmoniskt med prima drickbarhet. Fint som snus!


En gammal négociant vars ägarskap skiftade 2005 - intressant bakgrundshistoria här - som G besökte i Bourgogne rätt nyligen. Kvaliteten på de äldre vinerna verkar vara minst sagt skiftande men det här var ett lyckokast. Man kan hoppas på att få köpa 97:an framöver, i så fall för cirka 600 spänn.


Doften är ung... den är öppen... den närmast sprutar upp ur glaset. Rejäl komplexitet med hela programmet av fikon och sötlakrits, garrigue och kirsch, hallon och blå plommon, nori-ark och salta solvarma stenar. Munnen bekräftar alla förväntningar som näsan byggt upp. Det här är châteauneuf... det här sannerligen ett stort ungt vin. Rikt på tanniner och tätt som ett kassaskåp, utan att vara överextraherat. Svårt läskande med massor av steniga mineraler och friska citruslika syror. Trots den massiva skalan är balansen perfekt utan någon som helst spretighet eller alkoholhetta (det måste ändå vara minst sexton procent tjong här). Franko: 2010! Henrik: japp. Då återstår bara att fundera över vilken. Det kan faktiskt inte vara så många olika viner - vi kan nästan svära på att det är Isabel Ferrandos toppcuvée Charles Giraud. Tokbra! Superbt!


Kvällens bästa och ett vin som vi är väldigt glada att ha lagt undan av. Tio-femton år på rygg är nog en bra början. Tack Henrik för att du hade mod att öppna en nu.



Gyllene färg och utvecklad doft. Toner av gummi och PVC-plast. Förhållandevis rik frukt med aromer av lime, citrus, persika, honung, petroleum, kåda och svamp. Smaken är heltorr och avrundad av tidens tand, men ändå med en tydlig limesyra. Gott om frukt fortfarande, bra utveckling, bra balans, harmoniskt. Men också aningen orent med inslag av gråröta, tycker åtminstone Anders, och vi är beredda att instämma. Kombinationen av gummi och lime i en knastertorr smak för åtminstone våra tankar till riesling från Australien. 2003 och Alsace, avslöjar Gabriel.

2003 Trimbach Riesling Cuvée Fréderic Emile

Det där lite orena draget börjar bli en följetong i CFE och borde ha hjälpt oss att känna igen vinet, även om vi inte kan påminna oss ha druckit just den här årgången förut. CFE är en ganska gammal relation som vi idag känner oss måttligt intresserade av att snickra vidare på.



Sista vinet fram på småtimmarna. Ren doft. Ren förförelsekonst. Ren kärlek. Salmiak och sten. Rosenblad, hallon och röda körsbär. Sötmandel och körsbärskärnor. Så sensuellt! En munfull av klockren läskande gamayfrukt, med transparens, mineralitet, greppiga skaltanniner och en fin liten druvsötma. Niklas: "det här är för maffigt för att vara beaujolais!" Vi: "det är... beaujolais!"

2010 Jean Foillard Morgon Cuvée Corcelette


En julberättelse

$
0
0

I framtiden kommer vi att sitta framför brasan och säga till varandra: tänka sig hur tokigt det var på 2010-talet. På den tiden skulle varendaste svensksåld vinflaska in och vända på Systembolaget innan man fick gå dit och hämta ut dem. Fast till skillnad från exempelvis Postens utlämningsställen - som vi ju vet jobbar enligt fasta porto-tariffer - så skulle Systembolaget ha nitton procent extra, oavsett pris!

Påslaget kunde väl betraktas som normalt för en aktiv återförsäljare med lagerhållning och hyllplats. Men för en passiv och riskfri tjänst som snarast påminde om godsutlämning - det vi talar om här är förstås "beställningssortimentet" och "privatimport" - så var det inget annat än oskäligt. Inte minst som importörerna själva fick betala för logistiken. Systembolaget gjorde helt enkelt inte skäl för de pengar de tog ut. På kostbara viner kunde effekten bli flera hundra kronor per flaska.

De svenska importörerna hade klena chanser att konkurrera på lika villkor med sina kolleger i resten av EU, trots att frihandel ansågs vara en del av poängen med unionen. Hur de än räknade fram och tillbaks och skar ner sin egen avans lyckades de inte matcha priserna på kontinenten. Ändå frodades en efterhängsen myt om att dyrare viner var billigare på Systembolaget. Det var sällsamt hur den hade lyckats överleva så länge.

Nu i framtiden finns Systembolaget fortfarande kvar som en ganska stor aktör bland många andra. Det statliga bolaget säljer huvudsakligen sådant som går under namnet "Branded Beverage of Unspecified Origin" - vinliknande och andra produkter speciellt framtagna för att passa en bred marknad, som till slut befunnits vara likgiltig inför dryckernas bakgrund. De populära produkterna manipuleras och smaksätts på olika sätt tills beställaren är nöjd.

Alla vi som gillar vin i bemärkelsen "autentiska drycker av jäst druvsaft från en given plats" kan idag handla direkt av de svenska importörerna.  I och med att de fick börja sälja direkt till slutkund fick de äntligen också en ärlig chans att konkurrera på lika villkor och ta ut en hälsosam avans utan att priset för den skull blev högre än i resten av EU. En mellanhand räckte ju alldeles utmärkt. Ja, det visade både distansförsäljarna och de utländska kollegerna för flera decennier sedan.

God jul, vinvänner! Ikväll lagar vi gås som på bilden.

Årsbästalistan 2012 - Our Wines of the Year

$
0
0

Vinets 2012 kommer vi framförallt att minnas som året när vi fick ta ansvar för programsättningen hos Munskänkarna i Stockholm och arrangerade fler provningar än något tidigare år. Det har varit ett sant nöje, men också förknippat med vinösa aktiviteter minst ett par vardagskvällar i veckan under högsäsong.

Även i en massa andra sammanhang har det provats och druckits fler viner än någonsin tidigare. Vi har ingen aning om hur många, men det är säkert ett hyfsat antal tusen. Nackdelen med detta ymnighetshorn av upplevelser är att tiden inte räcker till att följa upp ens en bråkdel av dem.

Vad som kommer med breddad erfarenhetsbas är - förhoppningsvis - en säkrare känsla för kvaliteter som utmärker sig i mängden, men också att det krävs mer av vinerna för att de ska stå ut. Dessutom har vi en bestämd känsla av att de privata smakpreferenserna snävas av i rent förfärande fart.

Med det menar vi att det är vissa definierande egenskaper man i första hand söker efter. Renhet och transparens är ett par sådana kvaliteter. Allra helst vill vi höra en rent sjungande ton i druvsaften och en genomskinlighet för platsen. Att vinet ska kännas så ärligt som möjligt i sin översättning från jord till glas.

Något annat som blir alltmer uppenbart är hur lång tid det faktiskt tar att lagra vin. Somliga lagringsviner behöver en ansenlig del av ens livstid för att mogna ut. I det perspektivet vill vi påstå att de som inte har massor av ledigt lagringsutrymme (=de flesta) gjorde klokt i att leta efter viner som redan är framme eller åtminstone kommit en bra bit på väg.

Ett godtyckligt urval som stannat i minnet

2010 Domaine Pattes-Loup Chablis Courgis
2010 Domaine Huët Le Mont Vouvray Sec
2010 Jean Foillard Morgon Côte du Py
2010 Jean Foillard Morgon Corcelette
2010 Julie Balagny Fleurie Cuvée Simone
2010 Arianna Occhipinti Il Frappato Sicilia IGT
2010 Cos Pithos Sicilia IGT
2010 Domaine de l'Octavin Dora Bella Arbois Poulsard
2010 Catherine & Pierre Breton Bourgeuil Trinch!
2010 Jean-Pierre Ganevat Arbois Rouge J'en Veux!!!
2011 Domaine Derain Mercurey La Plante Chassey
2010 Seehof Riesling Morstein Alte Reben
2010 Keller Riesling Pettenthal GG
2009 Dönnhoff Riesling Hermannshöhle GG
2003 Dönnhoff Norheimer Kirschheck Riesling Spätlese
2001 Dr. Bürklin-Wolf Riesling Kalkofen GC
2008 Keller Dalsheimer Bürgel Spätburgunder GG
2010 Friedrich Becker Sankt Paul Spätburgunder GG
NV Equipo Navazos La Bota de Manzanilla 22
NV Jacques Selosse Brut Initial dg 2012
2008 Ulysse Collin Blanc de Blancs Les Pierrèles
2008 Marie-Courtin Efflorescence
2002 Taittinger Comtes de Champagne
2004 Pierre Peters Blanc de Blancs Les Chétillons
2008 Sylvain Cathiard Vosne-Romanée Aux Malconsorts
2008 Domaine de la Romanée-Conti Echézeaux
2008 Gaja Barbaresco
2007 Giuseppe Rinaldi Barolo Cannubi San Lorenzo/Ravera
2006 Burlotto Barolo Monvigliero
2006 Aldo Conterno Barolo Romirasco
2004 Domenico Clerico Barolo Percristina
2004 Giacomo Fenocchio Barolo Bussia Riserva
2010 Louis Jadot Corton-Charlemagne
2010 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne
2009 Lafarge Volnay Vendanges Sélectionnées
2006 Felton Road Block 5 Pinot Noir
2000 Philip Togni Cabernet Sauvignon
2005 Dunn Howell Mountain
1992 Ridge Monte Bello
1996 Château Latour
1990 Château Montrose
1990 La Meridiana Campo delle Piane Boca
1982 La Bastide Blanche Bandol
2007 Le Pergole Torte Toscana IGT
1982 Le Pergole Torte Vino da Tavola

Årets mest druckna vin

Den ärorika titeln säger väl det mesta - fyra sexpack ljuger inte!  Strada Provinciale Sessantaottoär en charmig fruktkyss av frappato och nero d'avola. Munnen vill ha den kyssen. Om och om och om igen.

Arianna Occhipinti SP68 Sicilia IGT

Årets tyskpinne

En paraduppvisning i klingande burgunder. Diskret lyxiga DRC-fat. Kalksten och klockren frukt. Slankt men krämigt med dansant syra. 900 buteljer tysk perfektion från franskimporterade sticklingar.

2010 Keller Frauenberg Spätburgunder GG


Årets röda bourgogne

Det var en märklig vecka i maj när "klådöbäserna" avlöste varandra. Faiveleys var den som träffade bäst - en injektion av flytande lycka rakt in i lustcentrum. Ett enda fat producerades så chansen är ganska slim att man får vara med om den kicken igen.

2009 Faiveley Chambertin-Clos de Bèze Vieilles Vignes

Årets sangiovese

Jupiterblod av det allra mest burgundiska slaget. Det här är den sortens vin som kan få halvitalienska skåningar att brista ut i lyriska tirader. En stor skönhetsupplevelse som förflyttade brunellohorisonten.

2006 Poggio di Sotto Brunello di Montalcino


Årets mogna rhônare

Vinunic-Claes hade vittjat den egna källaren till Munskänkarnas fromma. Vinet var vilt och vackert, vinöst och väderbitet. Ett makalöst (och tidlöst) möte mellan mognad och vitalitet. Så himla rhône att man baxnar.

1990 Guigal Côte-Rôtie La Mouline

Årets "gammal är äldst"

Niklas presenterade en sextett historisk madeira. Fokus på verdelho med några avstickare till sercial och terrantez. Riktigt gamla grejor, allra mest underbar var en femtia. Och då menar vi förstås 1850.

1850 D'Oliveiras Madeira Verdelho


Årets vin alla kategorier

Tiden stannade för några ögonblick och vi insåg att vi nog aldrig någonsin kommer få smaka bättre.

1971 Giacomo Conterno Barolo Monfortino



Årets vinhandlare

Tom Pedersen, Atomwine

Portföljen, priserna, passionen, kunskapen. Vid det här laget börjar Tom bli gammal i gemet och säljer troligen hyfsade mängder till Sverige numera. En mellanhand räcker gott och frakten från Jylland kostar hälften av SB:s pinsamma hemtransportförsök. Maken till vältrimmad internet-operation får man leta efter.

Årets rookie

Martin Berggren, Caviste

Caviste har gjort allting rätt under sitt första år. Martin har bra koll på lovande franska bönder med eko/bio-inställning och är dessutom en hyvens kille. Prisläget är smart och utbudet kan ses som en inverterad bild av vad Systembolaget har på hyllorna.


Årets finaste etiketter

"You are so fine". "You are so cool". "You are so bubbly". "You are so beautiful". Sprittande vinglädje mest från Jasnières och lite från Vouvray. Chocken när vinbonden Chaussard omkom i en traktorolycka i september.


RIP Christian Chaussard

Årets bildgåta

Vad heter gården på bilderna?
Vad heter den närmaste byn?
Vad heter appellationen?
Vad heter höjdsträckningen i bakgrunden?
Vilken vintyp är egendomens specialitet?

Svar i kommentarstråden - först i mål vinner buteljerat pris.




2008 Marie-Courtin Efflorescence

$
0
0
2012 slutade i alla fall med ett solitt utropstecken! Redan tidigt på nyårsafton dunkade 2008 Marie-Courtin Efflorescencein en klockren träff på hela sällskapet. Vi som hade tagit med oss flaskorna kunde glädjas åt kommentarer i stil med "det här är ju schuuukt bra". Och det var bara att instämma.

Jaha, vad är nu det här "Marie-Courtin" för någonting? Mormor, lyder kortaste svaret. Namnet är en hommage till vinmakaren Dominique Moreaus mormor. Hon tillbringade sitt arbetsliv i vinmarken, men det var Dominiques svärfar som planterade de två hektaren i byn Polisot i södra Champagne, sextio kilometer fågelvägen väster om Chablis.

I motsats till champagneproducenter i allmänhet hyllar Dominique Moreau det puristiska idealet "en vingård, en druvsort, en årgång, inget socker". Att uppnå balans i en champagne utan tillsatt dosage ställer extra höga krav på vingårdens beskaffenhet, på jordens skick och druvmaterialets mognad.

För att förverkliga sina ideal kör Dominique med certifierat ekologiska och biodynamiska metoder samt ett markant lägre skördeuttag än brukligt. Rankorna från 1970-talet är enbart sélection massale och vingårdsläget gynnas av den tidiga morgonsolen och de relativt sett sydligare breddgraderna.

Côte des Barär känt som pinot-land men har en jordmån närmast identisk med Chablis - kalkrik lera på en marin berggrund av fossil Kimmeridge-kalksten. Det mineraliska avtrycket kan bli extremt utpräglat fast på ett lite annorlunda sätt än i centrala Champagne.

Druvorna pressas med traditionell korgpress, och basvinet till Efflorescence får jäsa med en kultur av vingårdens egna jäststammar i mestadels använda ekfat. Efter andrajäsningen i flaska vilar vinet i minst tre år på jästfällningen. Den aktuella buteljeringen degorgerades i maj 2012 och fick en minimal dos svavel, men ingen dosage. Nå, hur tar sig detta ut i praktiken?





Nosen är ung, tajt och sprittande som synden. Diskantrik och klart floral med en fläkt av hyacint. Det är blyga röda toner man får - röda äpplen, omogna jordgubbar, rabarber. Ett annat doftlager avslöjar fatlagringen, med subtila aningar av kola, ek och nötter. Det finns också en frisk vit citruskänsla som kanske egentligen mer berättar om vinets syra och mineralitet. För slutligen är det de chablisliknande mineralerna man funderar allra mest på.

Träffen i munnen är närmast elektrisk. "Nerv" och "högspänning" är andra ord man vill plocka fram. Tajt och oerhört fokuserat, med en knivskarp citrusartad syrastruktur, en notabel mineralsälta och en purung men ändå superfin mousse. Rent och knastertorrt men ändå perfekt balanserat, med mängder av oförlöst smakpotential, fast paradoxalt nog ändå så vackert i all sin ungdom. I nuvarande stadium är vinet som skapt för ostron med ett par droppar citron och mötet blir - som sagt - schuuukt bra.

Det här är kompromisslösa grejer. Moreaus bästa årgång hittills.

Vinik, 400 kr.

Mer att läsa här. Nollsexan bloggade vi här.

3 x kompisar från förr

$
0
0

Gamla kära vänner. Visst hade man kul ihop. Ändå har man inte setts på några år. Kanske var det medvetet, kanske var man rädda att tröttna på varandra? Kanske var man bara upptagna med annat? Undras om man har vuxit vidare åt skilda håll? Eller har vänskapen faktiskt fördjupats under separationen? Vi försöker att hålla förväntningarna i schack och ta det piano. Det är inte hela världen - det är trots allt bara vin det handlar om...

2004 Cascina Cucco Barolo Cerrati

Doften öppnar omgående, frukten är närmast dekadent med jordgubbar och hallonsås galore, en skvätt cola och massor av spearmint. Vi får nästan Sandrone-vibbar (drack 00 Le Vigne häromveckan) men lyckligtvis är uttrycket mer klassiskt och mineraliskt med salt lakritsfisk och torkad ros, rostigt järn, mynta och ett stopp piptobak. Nollfyran känns inte lika kraftfull som i sin ungdom, upplevs nu slankare med tanniner av läskpapper, te och sammet - men finns det inte ett par små hål i väven ändå? Frukten är i alla fall härligt josig, med friska saftiga syror som ringer kvar länge i det kryddiga och rejält mineraliska slutet. Fortfarande ett ungdomligt vin - mer utveckling skulle inte skada, och trots ett charmerande och i stort sett övertygande uppförande hänger det lite på gärsgårn idag, åtminstone i munnen. Håller nog rätt länge - tre lådor kvar, ses igen om ett år eller så.

Tidigare bloggat här, här och här

2005 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Jadis

Det måste sägas direkt, det här är oerhört komplext och levande - rakt av fascinerande att följa under den första timmen. Börjar lite dovt med salmiak, muscovado och fikon. Fortsätter med jord, snus, järn och valnötter. S noterar fläktarna av mynta och den tydliga kryddboden med ingefära, kanel och muskot. När frukten väl kommer loss handlar det mycket om aromer av mogna slånbär, syrener och mullbär, några av dem doppade i mörk choklad. Inledningsvis i smaken är det tanninerna vi tänker på, de är först lite läskpapperstorra. Sedan kommer frukten med söderns antydan till sötma, och en saftig syra av det friskare slaget. Här finns massor av god mörk kryddighet - närmast pinotlik tycker S - men ingen märkbar alkoholvärme. Karaktärsfullt till tusen! Och så efter ungefär en timme trillar allt på plats i munnen. Frukten är nu stor och rund som en boll, ihopsmält till en perfekt enhet med tanniner, syror, fat och mineral. Det enda man i övrigt kunde önska vore bättre längd. Strålande nu och åtminstone de närmaste tre-fyra åren. En låda kvar.

Tidigare bloggat här, här och här.

2006 Domaine Gilles Robin Crozes-Hermitage Cuvée Albéric Bouvet

Ett par hack ned i kvalitet, och inte i närheten så magnetiskt till sin personlighet. Dels eftersom faten är mer märkbara med sina toner av vanilj, fudge och kaffe, vilket ger ett lite mejkat och inställsamt intryck. Dels eftersom aromatiken saknar verklig komplexitet - om än inte koncentration. Visst finns det rätt gott om mörk viol- och tjärtonad syrahtypisk frukt (som vi minns det kommer den här cuvéen från äldre stockar med låg avkastning) men vi känner ändå att det rör sig om en relativt sett lite enklare terroir som inte förmår att ge lika mångfacetterade uttryck som de två föregående - och så själva vinmakningen då. Med avmätt syra, tydlig sälta, såplena tanniner
och väl mycket ekbeska i slutet är det ändå ett ganska gott vin, om förväntningarna inte är alltför höga. Trots att den här nollsexan ännu inte nått sin fulla mognadsutveckling tror vi inte på att lagra ut vinet eftersom det saknas nödvändig struktur, precis som i samma vinmakares Saint-Josèph Cuvée André Pealat från samma år. Gilles Robins nollfemmor har vad som fattas här.

Tidigare bloggat här och här.

Odlarmässa på Marie Laveau

$
0
0

Plötsligt kändes situationen märkligt välbekant - trots att vi aldrig bevistat Marie Laveaus grafittimålade källare förut, och aldrig mött Jean Foillard heller. Bakom ryggmärgsreflexen spökade många hundra blå timmar och svarta nätter på tomma klubbgolv, det speciella tillståndet innan eller efter själva evenemanget, bakom dammiga mixerbord, på slitna scengolv, i provisoriska loger av det sunkigare slaget.

Men det var länge sen. Idag hänger förmodligen beaujolaisbonden Jean Foillard på klubbgolvet oftare än vi. För hur anspråkslös och småtrött han än kan verka ikväll, så är han vinvärldens närmaste motsvarighet till en indie-stjärna från 1992. Och nu är det vi som är hans fans - eller kanske rentav stargazers? Vi kan nog klara oss utan autograf, men inte utan att fuska lite på franska och vara först med hans senaste singel.


Jean Foillard berättar att 2011 var varmare än 2008 och 2010, och gav en mörkare frukt och lite högre alkohol som påminner om 2009 även om koncentrationen inte är lika hög. Ja, han låter faktiskt mer entusiastisk när han talar om 2012, vars syradrivna profil ser ut att bli mer i linje med de föregående jämna åren. Då vi inte smakat några äldre årgångar härifrån är vi nyfikna på hur de åldras. Det finns visst inga äldre flaskor kvar i hans källare än 1985 - men de sägs i alla fall vara i god form.

Vi provar 2011 Côte du Py. Förväntningarna är givetvis tokhöga, och det blir inte samma kick som med tian vid motsvarande tidpunkt - trots att den också hade en ypperlig föregångare att överträffa. Nej, intrycket är inte särskilt fokuserat, syrorna glänser inte, bitarna väntar fortfarande på att trilla på plats och vi gissar att den behöver ligga bortåt ett år till (det tycker även Foillard). Vi testar också 2009 Fleurie som med sin mörka täta frukt och sin markanta lakritssälta och -fetma påminner mer om en syrahdominerad côtes-du-rhône än om en beaujolais. Bra men atypiskt.

Jo Pithon med chenin från Anjou


Någon som är betydligt piggare och mer pratsugen än Foillard är Peter Veyder-Malberg. Vi blir stående en god halvtimme och snackar om vingårdsarbete, om småskalighet, om monopol och fria marknader, och om systemets byråkratiska inköpsproblem som drabbat hans vän Fred Loimer. Han kan verkligen förklara vad han gör och berättar på ett fängslande sätt. Vi lyckas nästan engagera Peter att flyga hit i höst och hålla en provning för munskänkarna, tills han plötsligt kommer på att han inte har en enda ledig dag eftersom han bygger ny källare vid sidan om allt det vanliga jobbet. 2011 Riesling Bruck är i alla fall ett helt charmerande och harmoniskt vin som med glädje konsumeras inom de närmaste åren.



En rent sagolik drickbarhet fann vi i Tom Lubbes 2010 Domaine Matassa Cuvée Marguerite från höjderna i Roussillon. Tänk er att man hade pressat mogna citrusfrukter rakt ner i ett kalkstensmättat mineralvatten. Om nu spritsen berodde på fångad kolsyra ungefär som i en tysk riesling, eller på att den malolaktiska jäsningen avslutades först i flaskan får vi låta vara osagt, men effekten blev svalodlad vuxenläsk på hög nivå. Oerhört gott och med svårartad mersmak.


Ett par andra franska indie-stjärnor som hittat till Hornsgatan var Thierry Puzelat och hans kompanjon Pierre-Olivier Bonhomme. De driver tillsammans ett slags négociant-verksamhet som specialiserat sig på att jobba med giftfria vingårdar och utrotningshotade druvsorter i Touraine, mellersta Loire. Vi har gillat flera av deras viner tidigare - finns så pass många etiketter att det är svårt minnas vilka, men Cheverny Rouge är ett av dem - och hade kul med deras smakprover även denna gång. Kanske särskilt med rödlätta 2011 La Tesnière Pineau d'Aunis, ett ungefär lika gott vin som Christian Chaussards Domaine Le Briseau Patapon av denna för området unika druvsort.


Det trivsamt borgerliga och smått busiga öfre medelåldersparet bakom Château d'Arlay i Jura hade också tagit sig ända till Södermalms illustra paradgata. Vi hann inte smaka mer än två av deras viner den här gången men fastnade i alla fall för 2005 Côtes-du-Jura Trousseau, en ljusröd rensare av rang med en syrastruktur som inte kommer ge upp inom de närmaste decennierna.

Oj, klockan går. De sista vinerna vi hinner skriva något om idag är chabliserna från Domaine Pattes-Loup. Samtliga tre premiers crus från 2011 är jättebra, och kanske då särskilt Les Butteaux.

Importör Niklas & odlare Peter

WineTrade & Grande Bouteille arrangerade heldagen/kvällen. Producenterna: Mark Angeli, Château d'Arlay, Château de Beauregard, Sebastien Brunet, Barmès Buecher, Laurent Cazottes, Arnaud Combier, Zoltán Demeter, Dos Terras, Jean Foillard, Királyudvar, Jo Landron, Martelet de Cherisey, Matassa, Angiolino Maule/La Biancara, Moreau-Naudet, Pierre Morey, Jean-Philippe Padié, Paraschos, Pattes-Loup, Pithon-Paillé, Dario Princic, Puzelat-Bonhomme, Cal Raspaillet, Trapadis, Trinchero, Veyder-Malberg.

2003 Château Chasse-Spleen

$
0
0

Vilket galet år det var, 2003! De europeiska klimatzonerna gick bananas och alla vinrankor flyttade ner till solkusten, bara för att förvirra stackars blindprovare (och kanske ge oss en första förskräckande sneak preview av hur framtiden kommer att te sig?)

2003 Château Chasse-Spleen osar väl knappast skolboksbordeaux, men visst är det ett bra sniff. Här presenteras djupa aromer av jordgubbssylt, engelsk fruktkaka, mogna plommon, sötlakrits, kryddlåda och bättre vintage port. Inte skymten av nyklippt gräs och absolut ingen grön paprika. Nä, kanske inte så många andra typiska bordeaux-markörer heller om man ska vara gnällig.

Smaken är det som övertygar mest. Den är stor, tät, len och generös - samt förvånansvärt balanserad. Här finns inget av de där torra, hårda, dammiga tanninerna som är så vanligt förekommande bland europeiska nolltreor. Ingen överdos av alkohol, ingen hetta, ingen klumpighet. Men nog saknas väl strukturen för att möta mat? invänder petimetern.

Inga problem. Som namnet antyder lämpar sig den här nolltrean bäst till att jaga bort bluesen - på egen hand eller med ost, nu och några år framåt. Ja, sannerligen ett lustfyllt vin och en positiv överraskning.



Night of the nerds chez Le Virtuoso

Gubbamidda med bubbel

$
0
0

Som vanligt hade ingen av oss en aning i förväg. Men visst blir man glad en isande januarikväll när temat för provningen ganska oväntat visar sig vara "mousserande". Uppfriskande liksom, inför den kommande veckan. Och så lite gratinerad hummer och kycklingpaj på det.

Fast då kan väl knappast föråkaren också vara bubbel - hur skulle det se ut? Nä, först blir det antipasti - härliga toscanska salami från charkuteristen i Greve. Och ett utvecklat rött som förtjusar med syra och sammet alltmedan det berättar med stora bokstäver om sitt ursprung. Det här är ju traditionell toscana-sangiovese i all sin prakt. Med precis lagom flaskmognad. Så skönt att vara säker på sin sak!

2001 San Fereolo Dolcetto di Dogliani Superiore

Hmm, serveras det osynlig humble pie till antipastin? Nicoletta Boccas viner drack vi ju i somras och lyckades nästan producera en färdig bloggpost efter att vi sett dokumentärfilmen "Senza Trucco"... fast kvällens flaska är klarare i aromerna, mindre murrig och därmed ännu bättre. Detta gillas skarpt.


Över till bubblorna. Det första glaset har en gyllene färg med kopparnyanser men ser misstänkt disigt ut - beslöjat rentav - och osar som en rotsundiansk skräckvision om naturvin gone horribly wrong. En flack och liksom hemmagjord näsa av öljäster, grovhuggen cider, torkade aprikoser och bokna äpplen. En fruktig smak med syra och lite grov beska, småskojig fast väldigt udda, utan likheter med champagne. Om detta inte är en cider - alkoholhalten verkar vara högre än så - så kan vi tänka oss ett snedseglat jäsningsförsök av petillant naturel från Loire.


Oj. Här har det hänt väldigt konstiga saker i flaskan. Synd på rara ärtor.


Nästa glas är klart gyllene. Doften är rejält utvecklad med mognadsmarkörer som smör, knäck och nötter. Aromer av kanderad citrus och ugnsbakat äpple, croissant och tydlig mineralsälta. Aningen jordig med antydan till källarton. Relativt lätt i munnen, med spänstig finkalibrig mousse, finlemmad struktur, finessrik frukt och krispig sälta. Doften lovar mer än smaken kan hålla. Det här verkar vara mest chardonnay att döma av slankheten, och årgången vill vi ha till 1995, inte yngre men kanske äldre.


Så pass. Druvmixen: exakta proportionerna är inte offentlig handling, men vi har för oss att det brukar talas om 60/40 PN och CH. Borde väl varit ännu bättre?


Briljant gyllene. Supertydliga skaldjursmineraler på nosen, aptitretande havssälta. Citrus och gröna granny smith samt diverse gula och röda äpplen. Marsipan och nybakt brioche, antydan till fat och en mintig fräschör. Smaken är inget annat än strålande, ett rejält steg upp jämfört med föregående. Superfin gräddig mousse, perfekt balans i smaken som är kraftfull men samtidigt 100% harmonisk utan något hårt eller bittert. Superlång eftersmak som pumpar på och växer hela tiden, tar nästan andan ur oss. Här går det inte att komma med några som helst invändningar, det är bara njutning, det är helt enkelt en perfekt champagne. Vi tror att den är pinotdominerad och fatlagrad och åldern känns som 1988.


Bästa skumpan vi smakat. Fantastique!


Nästan klart gyllene utseende med lätt kopparton. Långt utvecklad, komplex doft med nötter, champinjon och tryffel, nougat och honung, järn och bokna äpplen, båthus och insjö. Lite snuskig, klart äldsta intrycket i uppställningen. Smaken bjuder på rejält utvecklade mognadstoner men samtidigt bra spänst i den krämiga moussen, likaså i den friska, strama syran. Kassaskåpstät i mitten med massor av power och en intensiv kryddighet, eller rentav värme. Eftersmaken pumpar på ordentligt och bjuder på oväntad saffransbulle och inte så lite järn. Tycks vara fatlagrat och måste vara pinotdominerat. Kan det vara så gammalt som 70-talet?

1990 Bollinger R.D. Extra Brut (degorgerad 9 sep 2003)

69% pinot noir, 31% chardonnay, 67% grands crus, 33% premier crus. Basvinet jäst och lagrat i ekfat. Mycket låg dosage. Sannerligen lustfyllt, näst bäst i uppställningen enligt enig panel.


Rikt gyllene färg, helt klar med någon kopparton. Doften är först rätt återhållsam, med viss utveckling, sammansatt utan spret men måttligt expressiv. Fortfarande frisk i frukten, med rika aromer av mosad persika och rött äpple. Mineralisk med toner av modellera, metaller och lite skaldjursdisk. Gott om ljus choklad och diskret svamp. I munnen ett storskaligt vin och rikt med perfekt mjuk mousse, helt harmoniskt sånär som på den markerade och mycket bestämda äppelsyran som sticker ut lite ur helheten - även om den nästan buffras av den stora frukten - samtidigt som den ger vinet en respektingivande stringens. Gott om röda äpplen i den långa eftersmaken. Super-vitalt, uppenbart pinot-dominerat, troligen fatlagrat, vi gissar att det är en 96a - möjligen Krug? men vi har för lite erfarenhet.


Vi och sällskapet rankar den som trea. Ingen malolaktisk jäsning för basvinet, det förklarar syran. Noteringen ger vid handen att man borde lagra längre, åtminstone om man vill ha mer mognadstoner. Det här kan nog bli i syrligaste laget i framtiden när frukten krymper. Eller? 


Tack E för unik uppställning!

Nätviner för en svensk publik

$
0
0

Igår presenterades Sveriges första samlade uppvisning någonsin av den svenska nätvinhandeln, en drygt femårig företeelse som utmanar systembolagets detaljhandelsmonopol. Gemensamt för dessa fiffiga entreprenörer är att man huvudsakligen riktar sig till en svensk publik men kringgår monopolet genom att leverera från utländsk adress enligt reglerna om distanshandel.

Åtta svenskorienterade näthandelsfirmor visade upp sig med minst ett dussintal flaskor vardera. Förutom ett par lysande undantag saknade utbudet riktiga toppar, men höll en jämn och god medelnivå med en hel del habila viner. Gemensamt för flera aktörer är att deras utbud känns lite slumpmässigt hopplockat även om orden "noga utvalt" är vanligt förekommande. Det som ofta verkar saknas är en tydlig linje och en personlig passion.

Vi måste ta ett steg tillbaks och ställa oss en grundläggande fråga: varför behövs egentligen de här firmorna? Vi är som bekant medlemmar i frihandelszonen EU och nere på kontinenten finns hundratals urskickliga uppkopplade vinhandlare som gärna levererar hem till din svenska dörr. Deras kunskaper är större, deras sortiment på samma gång bredare och mer djuplodande än hos de fortfarande relativt yrvakna svenska kollegerna/ konkurrenterna. Så vad är poängen?

Business, såklart. Eller Geschäft, för att tala tyska. Vårt bestämda intryck är att den bärande idén hos flera närvarande svenska aktörer är att fånga upp de måttligt intresserade, de måttligt kunniga. De som inte orkar spåra själv. De som gärna beställer blandlådor. De som tror att det är acceptabelt att behöva köpa hela kollin av samma oprövade vin. De som vill ha ett koppel svenska "rådgivare" som viskar "noga utvalt" och "alkoholskatten betald". Som flåsar en i nacken: "Passa på innan alla andra vininvesterare lägger beslag på buteljerna", "Att satsa på vin är ett bra komplement och alternativ till börsen de närmaste fem till tio åren."









Våra favoriter var förstås inte där. Riktig passion hittar man hos en liten franskabönder-kille som Caviste. Och givetvis hos superskillade Atomwine med tysk riesling i centralfokus. Ferm Sélection har varit fenomenal på att förse oss med sydfrallor från sin bas nere i södra Rhône. Idala Gård kör italienskt och låter kunden plocka styckevis. Sett ur det perspektivet är Franska Vinlistan en av dem som känns mest konsekvent. Fyra champagner, fyra hyfsade bordeauxviner och fyra rhônare. Och ett sympatiskt programblad.

Men... blir det inte bättre än så här kan nog de etablerade svenska importörerna pusta ut - åtminstone ett tag till. Hotet från frifräsarna är inte överhängande, inte än i alla fall. "Billigare än systemet" är inte mycket att yvas över om kunden är tvungen att handla hela lådor. Bara tretton skribenter var på plats, säkert en besvikelse. Och triumviratet på tidningen Allt om Vin hade visst inte ens svarat på inbjudan...

Det fanns dock en del viner vi gärna skulle dricka igen. Som dessa:

Vinstocken, 262 kr

Vinstocken, 189 kr

Vinstocken, 349 kr

Roberson, 275 kr

Roberson, 230 kr

Roberson, 520 kr

Invinitum, 144 kr

Franska Vinlistan, 110 kr

4 x vardagsbordeaux, Franska Vinlistan

Bäst i test. Franska Vinlistan, 695 kr

Praktiska 3-betygsprovet 2013

$
0
0

Som vanligt var det Munskänkarnas egen häxmästare Rosborn som hade kokat ihop årets version av trebetygsprovet, förmodligen i nära samröre med chefredaktör Jansson. Vi kom till Läkarsällskapets lokaler i god tid och hann prata lite taktik med Peblin, som skulle genomföra provet för första gången.

Det enda man kunde vara riktigt säker på var väl att slippa argentinska vitvinsdruvan torrontés? Ingen av ett sextiotal provare hade lyckats pricka den aromatiska druvsorten vid 2011 års trebetygsprov, varför den frågan helt enkelt ströks i summeringen. Skulle de grå eminenserna hålla sig mest till de klassiska distrikten och druvsorterna? Ja, det fick man nog tro.

Med 2011 i gott minne var vi inställda på att serveras ännu en generös portion humble pie. Men, utan att vi direkt funderat över det, så har vi större erfarenhet nu än då och att prova tjugo viner i rad kändes inte särskilt betungande. Några tävlingsnerver hade inte heller infunnit sig. Det var en provning till, helt enkelt. Som fick gå som den gick.



Tema 1. Vita druvviner

Här ger rätt druva full pott med fyra poäng medan andrahands-alternativet ger två. Femton minuter till förfogande (fem minuter mindre än förra gången).

1. Blekt halmgul färg. Doften är ungdomlig och frisk med framträdande mineralitet - en förnimmelse av metaller och våta stenar - samt svalt syrliga fruktaromer som lime, grapefrukt och gult äpple. I munnen ett torrt medelfylligt vin med frisk till hög syra, mogna fruktaromer åt det lite bredare guläppliga hållet och en bestämt strukturerad avslutning. Det är en riesling från Österrike eller Franken och den vettigaste garderingen måste vara grüner veltliner.

 2011 Juliusspital Würzburger Stein Riesling Kabinett trocken

Ja, det här känns ju klart skönare som start betraktat än torrontés! För att ursprungsbestämma vinet med större säkerhet borde vi ha zoomat in på mineralerna. Musselkalk finns egentligen bara i Würzburg och Wonnegau, om man håller sig till de tysktalande alternativen (den här rieslingen talar definitivt tyska). Men så var det ju bara druvsorten som efterfrågades - alltså fyra poäng. 149 spänn i februarisläppet.

2. Blekt halmgul färg, något rikare än föregående. Ungdomlig, kryddig ekfatsdoft - vanilj och kryddnejlika - med underliggande aromatiska eller lätt vegetala drag i fruktaromerna. Smaken är fruktig och lätt ekig med en antydan till fetma och struktur från fatlagringen. De kryddiga ektonerna liknar dem man kan hitta i en vit ekad bourgogne, men så har vi den omisskännligt gröna signaturen. Alltså är det en vit bordeaux vi har i glaset och den dominerande druvsorten är sauvignon blanc.

2008 Château de Rochemorin Pessac-Léognan

Ännu ett vin som är tryggt och säkert att möta i en mörk gränd. Fyra poäng till. 149 kr i ordinarie.

3. Blekt halmgul. Doften är ung och neutral, först kalkstensmineralisk med ett litet svavelstick i näsan, sedan rena och svala aromer av citrus, grapefrukt, äpple och vitblommighet. Den kritiga känslan får oss att tänka chablis eller chenin blanc från mellersta Loire. I munnen ett mjukt men friskt och livligt vin, torrt med medelhög syra och en ren fruktighet. Den lite enklare, ganska neutrala personligheten gör det svårare att spika detta med större precision, och vi vänder på alternativen chardonnay och chenin blanc ett par gånger för mycket.

2011 Michel Laroche Chardonnay "L" Pays d'Oc

Två poäng. Läser man noten ordentligt så är det ju chardonnay. Liksom förra gången en bra prestation av ett billigt vin - 79 spänn i många Bolisbutiker eller 59 på Belvini - inte minst den subtila mineraliteten. Undras var i Languedoc druvorna växer?

4. Blekt halmgult. Doften öppnar med en klockren vit honungston, eller lite som vit tulo. Annars är den knappast expressiv, snarare ung och neutral med generisk karaktär av citrus och melon samt en svalkande mineralkänsla. När man smakar på det torra och återhållsamt fruktiga vinet är det syran som står ut, den är mycket frisk åt det ståliga hållet. Kroppen är relativt lätt, alkoholen inget man tänker på och i slutet finns en tydlig och aptitretande sälta. Vi tänker chablis, men undrar verkligen över den där honungstonen som hade passat bättre i en riesling.

2011 Lagar de Fornelos Lagar de Cervera Albariño Rias Baixas

Och där kammade vi noll. Vinet i sig är inte alls tokigt och sältan bör passa fint till skaldjur. 129 spänn. 129 kr i ordinarie sortimentet.





Tema 2. Vita distriktsviner

Här ges maximalt sju poäng för land, region, distrikt/appellation och årgång, plus minus ett år. Hälften för andrahandsalternativen, men man får bara en gissning på skördeåret. Tjugofem minuter (fem mindre än vid tidigare prov).

5. Utseendet är intensivt citrongult med gröna nyanser. Lilla näsan serveras något annat och roligare än i första omgången: nämligen rikedom och utveckling. Vi får kanderade citronskal, burkade persikor och bakta gula äpplen. Dessutom en grönt barrskogig känsla, lite ärtpuré, vått ylle, bonvax och medicinala mognadstoner. Någon ek hittar vi däremot inte, så tankarna går till de tysktalande områdena. Smaken är torr och avrundad med medelvärden på syror, fyllighet och alkohol. Frukten påminner om gula äpplen och gul citrus men upplevs stram och något uttorkad. I avslutningen slipper vi bitterhet men kan ana en liten kryddighet. Doften lovade mer än smaken kunde hålla, får man nog säga. Det här mogna vinet känns bekant från något vi smakat tidigare, vi gissar att det är 2001 Grüner Veltliner från Winzer Krems.

2004 Mount Pleasant Elisabeth Hunter Valley Semillon

Oekat vin, så långt var det rätt. Noll poäng. 149 spänn som nysläppt på SB nu i februari.

6. Blekt halmgult med gröna inslag. Doften är ren, frisk och neutral med en besvärande brist på personlighet. Men finns det ändå inte ett litet inslag av vit tropisk frukt? Alkohol verkar ingå i alla fall, men inte en endaste liten mineral så långt näsan kan se. Vaffan är detta... förmodligen har det vuxit i någon konstbevattnad öken i Australien eller Spanien, skördats tidigt och jäst kallt i ståltank. Smaken är ung, lättare medelfyllig, fruktig och hyggligt frisk. Medelvärde på allt utom mineraler. Slutar småvarmt och aningen kryddigt. Det här är skräcken på ett prov - vi vet inte ens vad vi ska skriva.

2011 J-M Brocard Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte-Claire

En poäng för året. Chocken att man faktiskt kan göra sånt här vin i Chablis.

7. Blekt halmgult med antydan till kopparton. Fantastiskt läcker och uttrycksfull doft av silverbestick, vita blommor, honung och ljus choklad (toblerone), kvittenäpple, öljäst och så lite av det gröna från blommorna också. Det här vinet snackar ursprung med stora bokstäver! Smaken är storslagen och nästan torr (7-8 gram restsocker) med rik frukt, rejält frisk syra och en stadig skaltonad struktur, tyvärr något bitter men det kan ordna sig med tiden, lite varmt i slutet men inte så det stör. Åh så skönt, äntligen ett välbekant vin från en favoritproducent - Huët och 2011 Le Mont.

2011 Domaine Huët Vouvray Sec Le Mont

Sju välbehövliga poäng. Vi har druckit en flaska av den här elvan på hemmaplan och så dök den ju upp i månadsprovningen för en dryg vecka sedan. Inte riktigt i klass med den sagolika tian, men detta måste rekommenderas ändå. 199 på Bolis eller 185 sek hos Atomwine (inklusive frakt).

8. Ett gyllene utseende med koppartoner. Doften är utvecklad och krämig - ungefär som i en riktigt bra champagne eller chablis med tjugo års ålder - med smör, nötter och nougat. Hade vi bara fått sniffa på vinet hade vi nog sagt mogen chablis grand cru... men när man smakar så är det något helt annat! I munnen ett stort, rikt och mjukt vin med nästan fet kropp och vaxig munkänsla. Syran är knappast hög, snarare under medel, men det finns en skönt kryddig alkoholvärme, utan bitterhet. Vi vill sätta vinet till norra Rhône-dalen, tänker oss i första hand en viognier från Condrieu, och eftersom sådana utvecklas ganska fort säger vi 2007. I andra hand skulle man kunna tänka sig en mogen chardonnay från Californien.

2007 J-L Chave Sélection Hermitage Blanc

Fem poäng. Druvsorten blev ju fel, men allt annat landade rätt. Hur som helst - det här är gott och bör drickas. Finns i BS, 394 kr.




Tema 3. Röda druvviner

Även här ger rätt druva full pott med fyra poäng medan andrahandsalternativet ger två.

9. Blekt blåröd färg. Doften är kryddig och lätt rökig med våta stenar, skogshallon och andra röda bär. Smaken är kryddig och mjuk med hyfsat frisk syra och söt fruktighet. I sin helhet väldigt typiskt för både druva och ursprung. Rätt enkelt, men okej.


2010 Voss Estate Pinot Noir

Fyra lätta poäng. Nysläpp för 139 pix.

10. Medelintensivt rubinröd färg. Grönt vegetala och asfaltbrända toner blandas med syltig cassis, fruktkaka och korint. På doften är det i alla fall bordeauxdruvor vi snackar om, här finns drag som påminner om både cabernet och merlot, men den osköna ursprungskaraktären tycks höra hemma i Sydafrika. Den fruktiga smaken har viss rondör och kryddighet med mindre bestämda tanniner än vad som förväntas i en cabernet sauvignon, så det alternativet tar vi bort. En viss bläckighet och så det där skitiga oljebrända draget... hmm, vi måste nog väga in pinotage som en starkaste kandidat, med merlot som god reserv.

2010 Ventisquero Gran Reserva Carmenère

Att vi inte tänkte på Chile! Landet som tycks ha en förkärlek för att blanda bränt oljespill i sina röda viner. Men merlot och carmenère är ju i alla fall nära släkt, även om det inte ger några poäng.

11. Medelintensivt rubin/granatröd, transparent. Ung josig doft med en hel provkarta av mestadels röda nymosade bär från skog och trädgårds-plantering. Lätt fatbehandling och en antydan till parfymerad tvålighet. I munnen ett medelfylligt, fruktjosigt vin med aptitlig syra, små åtstramande tanniner och alkohol en bit över medelvärde utan att det egentligen blir särskilt varmt och absolut inte eldigt. Någon mineralkänsla hittar vi väl inte direkt, men den livliga syran och den aningens kartiga stramheten håller smaken frisk, spänstig och balanserad. Vi vill sätta vinet i Spanien - en försiktigt ekad tempranillo i första hand och mencía som reserv.

2011 Seghesio Sonoma Zinfandel

Spanien-tesen var väl inte helt dum, men varför glömma bort zinfandel... det här vinet är väl egentligen ganska typiskt för den druvan. Och faktiskt riktigt gott. 179 bagare på SB.

12. Transparent blåröd/purpur. Hallongodis, körsbär, vinbär och nyregnad granit. Läskande god frukt med frisk syra och lätta tanniner. Gamay upp över öronen och ändå ut i fingerspetsarna.

2011 Louis Jadot Beaujolais-Villages Combe aux Jacques

Fyra lätta poäng här. Ännu en hyfsad version av Jadots bas-beaujolais varav det produceras nästan ofattbara två miljoner liter. 109 kr i BS, skulle säkert kunna bli billigare om det tog sig in i ordinarie.




Tema 4. Röda distriktsviner

13. Tät rubin, opak, kärnan är nästan svart. Söt doft med mörk syltig cassis, tjärad ek, rök, vanilj och andra fatkryddor, samt en ton av eucalyptus som ger en vink om ursprunget. Smaken upplevs torrare än doften utlovade, även om frukten är stor. Här finns rejält tilltagna tanniner och en onödigt kantig munkänsla av strävt ekvirke, samt förnimmelser av citronsyra i slutet. Det känns som en blandning av syrah och cabernet sauvignon. Ursprunget är Australien, regionen South Australia, distriktet Barossa Valley (Eden som reserv) och årgången 2009.

2007 Wynn's Coonawarra Cabernet Sauvignon

Fyra poäng i alla fall, gott nog. 149 spänn i BS, vi klarar oss utan.

14. Drygt medelintensiv rubin med purpur i kanten. Underbart ursprungstypiska doftslingor ringlar sakta upp ur glaset, mättade av små belöningar, det är som att långsamt veva in en riktigt fin fisk på kastspö med rulle. Vi börjar med att repa av ett knippe färska franska örter, langar in ett vedträ i ugnen, sätter köttbuljongen på varma spisen, fyller på pepparkvarnarna med vitpeppar, svartpeppar och kryddpeppar. Sedan är det dags att klappa in och binda upp rostbiffen, och så slänger vi i ett par lagerblad i buljonggrytan. Men tydlig än så här kan syrah knappast bli! I munnen ett ungt, friskt och medelfylligt vin med fin fruktmognad, spänstig skogsbärssyra och lätt åtstramande tanniner av hanterlig storlek. Längden är måttlig - det rör sig knappast om ett stort vin som côte-rôtie eller hermitage - men det som bjuds är verkligen gott. Vi snackar crozes-hermitage, från 2010 att döma av smakprofilen, med saint-josèph som reserv.

2010 Domaine des Entrefaux Crozes-Hermitage

Sju poäng. Visst måste man älska viner som berättar om sig själva utan omsvep! 179 på SB, stark rekommendation.

15. Medelintensivt rubinröd, transparent med röd kant utan mognadstoner. Doften är under utveckling och bjuder på en fängslande komplexitet. Det svävar en lätt animalisk känsla över vinet, lite som av hästsvett. Frukten handlar mest om röda bär - vinbär med flera - men det är allt det andra som trillar ned  på anteckningsbladet i rasande fart: tobak, läder, jord, undervegetation, salt lakrits och antydan till tjära. Plötsligt kommer florala toner, som ett potpurri av torkade rosenblad. Nästa sniff ger en pyrande vedbrasa på  håll. Den röda frukten och allt det andra, komplexa, får oss att anteckna: högra stranden - Saint Emilion? Så är det dags för munnen att säga sitt. En torr, klassisk smakprofil. Hög syra och bestämda åtstramande tanniner, lätt uttorkande som långdraget te. Kropp och alkohol inte över medelvärde, strukturen större än frukten. Avslutningen elegant, torr, lite kryddig. Alltså, nu har vi problem: syror och tanniner talar italienska. Ska vi lyssna på doften, eller på strukturen? Smaken känns mer som traditionell sangiovese från toscana än högra-stranden-bordeaux - eller rentav en konservativ nebbiolo? Vi går på smaken och sätter årgången till 2008.

2008 Château Bourgneuf Pomerol

Två poäng för Frankrike i andra hand och rätt årgång. Och för faen, respektera alltid första intrycket! Gillar ni modern fruktig bordeaux - hoppa över detta. Tjurigare traddotyper kan dock mycket väl tänkas spendera 359 kr.

16. Tät rubin. Söta, syltiga och volatila drag på nosen. Parfymerad röd och svart frukt, rx-lim, nya ekfat, vanilj och örtiga sensationer. Det här doftar som en riktig alkoholbomb. Zinfandel? Amarone? Smaken är stor och tät, fruktig och kryddig, med alla mätare på max. Hög syra, stora tanniner, mycket frukt, mycket ek, mycket kropp och mycket alkohol. Vi har inga vägar att ta oss in i det här vinet. Vilka druvor har man använt? Varför är det så mycket ek? Är det en modern amarone? Var i USA gör man så här bombastiska viner? Det blir ren pilkastning.

2009 Quinta La Rosa Douro

En poäng för årgången. Antar att vi får chansen till fördjupning på Rosborns Douro-provning. Hoppas att de andra vinerna är roligare. 269 kr i BS.



Tema 5. Söta viner/Starkviner

Sista omgången ger maximalt fem poäng per vin för rätt land, distrikt, förstärkt/oförstärkt och vintyp (förstärkta) eller tillverkningsmetod (oförstärkta). Tjugofem minuter till förfogande.

17. Orange/gyllene färg med kopparröda nyanser. Det osar likörsött med viss oxidation och ett pikant inslag av billig portugisisk hamnarbetarsprit. Sötmandel, nötter, kanderade apelsinskal, pomeransmarmelad, torkade aprikoser, oxiderade äpplen, lim, finkel och - alkohol. Vilket ska visa sig i smaken, som definitivt är förstärkt. Söt och rätt simmig. Vad tusan är detta? Det känns i första hand som moscatel de setúbal... men ändå inte, och så den där finkeltonen som osar billig druvsprit lång väg?

NV Offley Cachuca Reserve White Port

Två poäng för landet och ett för att vinet är förstärkt. Och visst fanns det väl inga klockrena muscat-toner? Tur förresten att ingen frågade om druvblandningen: malvasia fina (30%), códega (30%), viosinho (20%) och rabigato (20%). Sju års fatlagring i Offleys källare i Vila Nova de Gaia. 119 kr.

18. Rikt gyllene färg. Doften rik och solmogen med blommiga drag, torkade rosor, kanderad citrus, apelsin, och lychee. Botrytis? Möjligen, men inte uttalat så. I munnen ett mycket generöst vin med viskös munkänsla, full sötma och en syra som knappt orkar att balansera. Intensiv smak av aprikoser och apelsiner med kryddig alkoholvärme i slutet. Utan att tveka förknippar vi doften med gewurztraminer och tänker oss ett senskördat vin från Alsace, soltorkat eller ädelrötat är svårt att säga. VT eller SGN?

2010 Coffele Le Sponde Recioto di Soave

Framförallt utseendet borde fått oss att tänka om. Här var det rosorna som kollrade bort oss. En poäng för att vinet är oförstärkt. 99 kr/50 cl.

19. Medelintensivt gyllene med lätt kopparton. Doften är rik och god, med fin botrytis. Tydligt stenig med en känsla av kalkvägg. Honung, mandel, kvittenäpple - ja överhuvudtaget "äpplig" med drag av bokna äpplen. I munnen har vinet en ganska speciell balans med en markerat frisk syra som lätt balanserar sötman. Alkohol och kropp ligger på medelvärden, smaken speglar doften fast med lite mer av aprikoser, och avslutningen är lång. Riktigt bra vin! Den där friska spetsiga syran i en måttligt söt helhet brukar vi finna vi i två olika vintyper som vanligen använder sig av en viss andel vin från tidigt skördade druvor. Det ena är tokajer typ "5 Puttonyos" och det andra är det ganska speciella Moulin Touchais från Coteaux du Layon. Nu är det bara frågan vilket... vi velar fram och tillbaks och sätter det senare i första hand och det förra som reserv.

2007 Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Två och en halv poäng. När när när ska vi lära oss att dra rätt slutsatser av gjorda iakttagelser? Står det botrytis och bokna äpplen, så är det ju tokajer! Moulin Touchais är inte i första hand ett vin präglat av botrytis. Vinets färg är en annan viktig parameter, i sina yngre år är Moulin Touchais ett gult vin och det här är inte alls moget, snarare ungt. 169 kr/50 cl.

20. Ljust halmgul färg. Animalisk doft - unken, ostig, stallig och yllig - med framträdande mineralitet på ett väldigt speciellt sätt som påminner om petroleum. Det känns som en riesling med osande bergolja och stinkande svavelföreningar. Men smaken är inte alls skitig, den är ren. Den är druvig med markerat hög syra och god sötma (strax över 100 gram) i balans. Alkoholen är inte hög och kroppen är högst medelstor, men smaken är lång. Vi tänker att färgen är så ljus, vi tänker riesling, vi tänker fel, vi tänker Eiswein! Varför? Vi har nog aldrig känt ett isvin dofta så... och i andra hand tänker vi oss en senskördad riesling från skitiga Alsace.

1998 Moulin Touchais Côteaux du Layon

Som en sista magnifik näsknäpp och ödets fatala ironi kommer här vinet som vi gissade på i förra glaset. Kan förnedringen bli större? Inte denna dag i alla fall. En halvpoäng för land, och en hel för att vinet är oförstärkt. 199 kr i ordinarie.

Ja, det här var ju ingen paraduppvisning direkt - snarare slapstick med snubbel ända in över mållinjen. När vi summerar poängen kommer vi fram till 53 av 113 möjliga. Gränsen för godkänt brukar ligga runt 45 procent rätt, vilket innebär 51 poäng, men den slutgiltiga gränsen lär avgöras av det samlade resultatet. Frågar ni oss tycker vi inte att det här resultatet borde passera för 3-betyg. Kan man få göra om provet nästa gång även om man skulle råka bli godkänd?



Blandat med Xavier Vignon

$
0
0

Xavier Vignonär en 40-årig kille som älskar att prata vin och dessutom är väldigt givande att lyssna på. Han driver ett analyslabb som under femton års tid skaffat sig hundratals klienter i Châteauneuf-du-Pape med omnejd. Bland mätbara ämnen i vin har Xavier specialiserat sig på att registrera förekomsten av mineralsalter och andra spårämnen. Då bör man hålla i minnet att det ända tills nyligen ofta hävdades, inte minst från professionellt håll i vinbranschen, att det inte finns några mätbara mineraler i vin.

Idag samarbetar Xavier med forskare på UC Davis i Californien. I sitt laboratorium analyserar han och kollegerna halter av olika klorider - det vi i dagligt tal brukar kalla salter - samt andra spårämnen som zink, magnesium, järn, koppar, fosfor och selen. Han är övertygad om att det är mineralerna som gör att viner med relativt sett lägre syror ändå kan uppfattas som friska, spänstiga och balanserade. "Ju högre förekomst av mineraler desto bättre lagringsbarhet" är en annan av Xaviers många observationer och teorier.

Den tydligaste mineralsältan och den bästa potentialen finner han i viner från riktigt gamla stockar, där förhållandet mellan det djupgående rotsystemets totala yta och den lilla mängden av små koncentrerade druvor är extra fördelaktigt. I analyslabbet kan man mäta upp tiofalt (!) högre halter av de nämnda salterna och spårämnena än i viner från unga rankor. Alltså är gamla stockar en av de viktigaste parametrarna Xavier tittar efter när han köper in druvmaterial och unga viner till sin egen blomstrande négociantverksamhet.

Vid ett seminarium under onsdagen på Restaurangakademien fick vi pröva att bygga vår egen châteauneuf-cuvée utifrån nio olika komponenter av hög klass.


1. Mourvedre 2010, tank, co2

Stockarnas ålder är 90+ år. Druvorna vinifieras med lång maceration (sex veckor) utan aktiv extraktion. Uppfostran i tank utan syrekontakt, med bibehållen kolsyra. Doften är ren, frisk och primär med blå fruktaromer som viol, blåbär och blå plommon. Attacken i munnen är snabb, med täta mogna tanniner, rena smaker, intensiv mineralkänsla och lätt spritsig koldioxid. Det här är en strålande tolkning av druvsorten mourvèdre i sin unga skepnad. Xavier säger att vi bör hålla oss till högst 5% i mixen eftersom tillgången är knapp (5 cl, tack)


2. Syrah 2010, tank, co2

Stockarnas ålder är 50+ år. Vinifierat och uppfostrat på samma sätt som föregående. Aningen reduktiv och animalisk doft med primär blå frukt och drag av rått kött, örter och tobak. Smaken är rik på syra och bestämda tanniner med ett rejält grepp i mitten av förloppet. Återigen en intensiv mineralkänsla, en viss spritsighet och ett energiskt om än lite bråkigt intryck - syrah är betydligt elegantare i norra Rhône än i södra. Vi får helst inte använda mycket mer än 5% (5 cl blir bra).


3. Grenache 2010, tank, co2

Stockarnas ålder är 100+ år. Samma metoder som föregående. Outvecklad lite knuten doft. Attacken i munnen är mjuk med en känsla av sötma och glycerol. Mittsmaken intensiv med frisk syra, livlig mineralitet och lite koldioxid. Tanninerna växer fram i avslutningen - finkalibriga men tydliga - och eftersmaken blir lång med en aptitretande sälta. Liksom de två föregående kommer den här komponenten framförallt att bidra med renhet och fräschör. Inga restriktioner här (10 cl, vår blandning ska ju domineras av grenache).


4. CdP 2010 mourvèdre, fatlagrad

Stockarnas ålder är 70+ år. Vinet har fått en uppfostran med viss syrepåverkan under minst två år i 500 liters demi-muids - lika tredjedelar nya, ett- och tvååriga. Doften är utvecklad, med stor komplexitet och drag av viltkött, läder, tobak och undervegetation, samt inslag av sylt och torkad frukt. Smaken är drickfärdig med pulvriga tanniner och närvaro av kryddig ek. En torr och elegant smakprofil med läskande sälta. Den här komponenten kommer alldeles säkert att bidra med en intressant komplexitet tack vare sina mognadstoner (10 cl).


5. CdP 2010 grenaches "Hors d'Age", foudre/tank

Hors d'Age betyder "bortom ålder" (tänk Armagnac) och innebär i detta fall att stockarna är bland de äldsta som växer i Châteauneuf-du-Pape, en bra bit över hundra år gamla. Det innebär också att vingårdarna kan vara samplanterade med en liten andel gamla sorter som vaccarèse, counoise, terret och picpoul. Doften har en tydlig "old vines"-karaktär med en hög koncentration av läckert sötfruktiga aromer som påminner en smula om lim. Attacken är särdeles len och koncentrationen hög. Mittsmaken är intensiv med en upplevd sötma som balanseras av den tydliga mineralsältan. Eftersmaken är lång med fina tanniner. Utan tvekan det mest imponerande druvmaterialet. Får bli ankaret i vår blandning (30 cl).


6. CdP 2010 syrah, ekfat

Syrah från lite yngre stockar. 40% av vinet har uppfostrats i lika tredjedelar nya, ett och tvååriga barriques. Doften är parfymerad doft med småsöta aromer. Smaken är alls tokig men utmärker sig inte direkt i konkurrensen, dessutom vill vi varken ha ekfatsprägel eller någon större andel av syrah i vår mix (0%).


7. CdP 2010 "Assemblage fût" - GSM-blandning i nya ekfat

De tre stora rhônedruvorna i lika delar, allt uppfostrat i 100% nya rostade barriques. En svårt ekig doft med framträdande rostning och drag av bränt trä, bastubänk, tjära, rök, soja, saltlakrits, tobak och svart oliv. Smaken är stor och lite grov med brända träiga tanniner. Det här är ganska nära vår skräckversion av södra Rhône - så underbart att helt enkelt kunna slopa den komponenten! (0%)


8. CdP 2010 GSM (1) från söderlägen

En nästan färdig grenachedominerad blandning av de tre stora druvsorterna - omkring 55% grenache, 35% mourvèdre och 10% syrah - från olika sydvända lägen. Som brukligt hos Xavier har 10% av vinet mognat i tredjedelar nya, ett- och tvååriga fat. Doften är utvecklad med varma drag av läder, tjära, lakrits, torkad garrigue, samt välhängt vilt och ett inslag av torkad frukt. Här finns en skön rondör men tyvärr saknas lite fräschör och smaken känns faktiskt en smula träig trots liten andel ek. (0%)


9. CdP 2010 GSM (2) från norrlägen

Samma mix som föregående, druvorna skördade vid samma tidpunkt, och vinifierade på samma sätt - men nu från lägen i sluttningar vända åt norr. Doften är ren, frisk och sval med fint parfymerade och florala drag av skogsbär, viol och lavendel. Attacken är pigg med en liten sötma, mittsmaken frisk och spänstig med kryddiga tanniner. Slutar rent och uppfriskande med lite mineralsälta. Förmedlar ungefär samma fräschör och karaktär som vi minns från förra årets smakprov av Xaviers färdigblandade 2010 CdP. (15 cl blir bra, tack)



Alltså, det här var ju oerhört intressant! Inte minst de två sista smakproverna, som visar vilka skillnader som hänger på de avgörande faktorerna väderstreck och solexponering. Renhet och fräschör måste vara det bästa utgångsläget i ett ungt vin, och vi gillade ju nr 9 mer än nr 8, så valet var lätt. Det var också fantastiskt att se hur de tre första proverna som hade koldioxiden kvar var så friska de överhuvudtaget kan bli. Särskilt co2-mourvèdren hade en närmast bländande blå ton!

Att mourvèdre lagras med fint resultat i medelstora ekfat var väl knappast någon överraskning - utvecklingen gjorde det här till ett väldigt intressant vin. Och gammel-grenache är bevisligen en av områdets unika tillgångar, så den ville vi ha väl framskjuten i mixen. Syrah har det ofta lite för varmt i nere södern, även om den kan vara en tillgång i svala år. Vi gav den bara en liten biroll, och små rostade fat känns oftast ganska onödigt i Rhônedalen. Ja, vissa tanklagrade viner kan ändå utveckla fatliknande aromer och avrundning.

Med hjälp av mätglas hällde vi upp följande i en 75 cl flaska:

5 cl tanklagrad primär mourvèdre med kolsyra
5 cl tanklagrad primär syrah med kolsyra
10 cl tanklagrad primär grenache med kolsyra
10 cl fatlagrad mourvèdre med mognadsutveckling
30 cl gammelgrenache med hög koncentration
15 cl frisk gsm-blandning från svala norrlägen

Ja, det där blev ju faktiskt riktigt lyckat, precis så bra som vi hoppades. Givetvis tack vare bra råmaterial, men kanske också lite god smak och gott omdöme. Xavier hjälpte till med att korka igen, och flaskan fick vi med oss. Den ryker nog rätt snart...

Importören Vinovativa bjöd in och arrangerade.

 Syra, fruktsötma, tanniner, alkohol, bitterhet... och sälta.


ps. Det första smakprovet av Xaviers CdP 2010 fick vi här.

Sicilien på Mariaberget

$
0
0


Den första gången vi reste till Sicilien var i april 1997. Knappt fem år tidigare hade vi blivit väldigt förtjusta i ett rödpang från den ledande producenten Tasca d'Almerita, vid namn Rosso del Conte (förmodligen tack vare att Bengt-Göran Kronstam skrivit upp vinet i Dagens Nyheter). Det var en barrique-uppfostrad nero d'avola i varm men behärskad stil som visade sig utvecklas fint med flera års lagring.

Tasca d'Almerita - eller Regaleali som det vidsträckta godset hette - hade varit banbrytande i det kvalitetslyft som tog fart på centrala och västra Sicilien under 1970- och 80-talen. Inte oväntat var det lantaristokratin och dess gamla egendomar som hade kapital och utblick nog att investera i moderniseringar och nysatsningar. Andra namn i samma stora skala med liknande utveckling var Duca di Salaparuta/Corvo och Marsala-producenten Donnafugata.

Mot slutet av 1990-talet introducerades den svulstigare nyavärlden-stilen och fick sin främsta exponent i Planeta. Målet tycktes vara att tävla med alla andra världsdelar i grenarna extraherad solmogen frukt och rostade fat, och visst lyckades man på sitt sätt eftersom man hade gott om de varorna. Men framåt mitten av 2000-talet hade vi (och förmodligen andra också) börjat sätta likamedtecken mellan moderna Sicilien, nero d'avola och "allmänt jobbiga viner".

Samtidigt i östra ändan av Sicilien hände... inte så mycket. 1997 hörde vi inga som pratade med upphetsade röster om nerello mascalese och etna rosso, men om man knackade på hos äldre vinodlare med kvist hängande på porten så visst kunde man få smaka på de förvånansvärt lätta, syrliga och sträva rödvinerna. De kändes lite som en hälsning från svunna tider - åtminstone jämfört med annat vi drack där och då. Att området faktiskt haft en riktig storhetstid mellan tidiga 1800-talet och andra världskriget med framgångsrik export och allt, det missade man att påpeka.

Så, mot slutet av 00-talet, träffade Etna plötsligt mitt i prick på världens nyfödda längtan efter slankare röda åt det parfymerat burgundiska hållet, och efter svalvuxna mineraliska vita. Nya namn började att poppa upp och det var hög tid att lära sig stava ordentligt till nerello mascalese. Först ut var nog Benanti som fått fart redan på 90-talet. Under 00-talet anslöt extrem-puristen Frank CornelissenTenuta delle Terre NerePassopisciaroGirolamo Russo, Fattoria Romeo del CastelloTenuta di FessinaGraci, Vini Biondi och ultra-traditionella Calabretta som egentligen funnits på vulkanens norrsluttningar i mer än hundra år.

De tre storspelarna från västra Sicilien ville förstås också ha sitt på berget. Samtidigt blev det allmänt känt att man nere i Vittoria-provinsen gjorde ett annat och lättare slags nero d'avola, antingen med stöd av den ljust körsbärsfruktiga frappato-druvan i form av Cerasuolo di Vittoria DOCG - eller endera av dem på egen hand. När vi först hittade fram till Arianna Occhipintis hantverksviner härom året var det inget annat än en klockren uppenbarelse, och hennes farbror Giusto Occhipinti (COS) visade sig ha varit på banan i flera decennier med ungefär lika intressanta viner.

Under onsdagen presenterades ett gäng producenter från olika delar av den stora ön på Hilton Hotel vid Slussen, som del av en turné genom flera länder som tycks vara genomförd med stöd av EU-bidrag. Alla nämnda områden fanns med, men förutom Benanti och Fessina ingen av de hetaste producenterna. De flesta har ännu ingen svensk representation, och många av dem producerar vin i lägre prisklasser och större volymer. Trots det hittade vi en del intressanta viner.








Valle dell'Acateär en ganska stor egendom i Vittoria (100 hektar ekologisk odling) som drivs av Gaetana Jacono. Hon är ägarinna i sjätte generationen. Därav namnet på hennes 2011 6 Sesta Cerasuolo di Vittoria DOCGsom lanseras på SB nu på fredag till det strategiska priset 99 kr. Som brukligt i den här appellationen är mixen lika delar frappato och nero d'avola - ungefär som i Occhipintis SP68, även uttrycket åtminstone delvis är ett annat. Vinet har lagrats mestadels i ståltank samt ett par tre månader på franska ekfat.


Vi gillade också Valle dell'Acates druvrena "Il Frappato" Vittoria DOC och "Il Moro" Nero d'Avola Vittoria DOC. Särskilt det senare har nog möjligheter att tilltala en större publik även om vi själva har ett gott öga till frappatodruvans beaujolaisigt sötsyrliga rödfrukt, här parad med en tydlig kärnbitterhet. Det är givetvis inga stora viner vi pratar om, men ändå tilltalande och klart användbara nu i sommar - frappaton får gärna drickas lätt kyld.


Topproducenten Benanti från Etnas sydsluttningar visade upp fyra viner där vi tyckte att de alla tre röda fått lite för stark prägel av de franska ekfaten, ett intryck som stämmer med tidigare smakprov inte minst av toppvinet 2004 Serra della Contessa Etna Rosso. Dock inte alls på ett modernt sätt, utan snarast konservativt i stilen. Mest imponerade blev vi av det vita 2008 Pietramarina Etna Bianco Superiore av 100% carricante, ett fortfarande alldeles ungt vin som tack vare en kompromisslös syrastruktur och framträdande mineralitet kommer att kunna utvecklas i många år framöver.


I slutändan var det nog de nya årgångarna från Etna-producenten Tenuta di Fessina som lockade mest. Erse Etna Rossohar det konsumerats flaskvis av i Casa FV, och den 2011 som snart finns i BS till sympatiskt pris (169 kr) upplevs minst lika rödlätt som nollnian och något mer tanninstrukturerad (tian missades av importören Handpicked). Druvrena 2011 Laeneo Nerello Cappuccio är ett par nyanser mörkare i frukten än Erse och har en mörkare mineralton. Kul också att få träffa den egensinnige vinmakaren Federico Curtaz - han var vingårdsansvarig hos en viss Angelo Gaia under åren 1982-1997 och startade sitt Fessina så sent som 2007.

Munskänkarna provar marsnyheter


Gaia Gaja på Caina

$
0
0

Det finns ett par producenter i Piemonte vars viner springer i åttor runt alla diskussioner om tradition och modernism. Aldo Conterno givetvis, men kanske i ännu högre grad Angelo Gaja. Man kan inte annat än kapitulera och njuta av de oerhört skickligt framställda nebbiolo-vinerna. Givetvis i högsta grad moderna men samtidigt ett självklart uttryck för områdets traditioner.

Gaia Gaja, som häromåret krängde på sig ledartröjan i familjeföretaget, angjorde Stockholm igår för att bjuda oss på en genomkörare av historien och berätta om Gaja-koncernens blomstrande verksamheter i Bolgheri, Montalcino och Barbaresco/Barolo. Sedan förra besöket har hon blivit ännu mer driven i presentationen utan att för den skull göra avkall på sin smittande charm och sin uppriktiga personlighet.

Barbaresco: osteria med Gaja-vin redan 1859

1905 års visitkort: producent av lyxiga viner

Giovanni Gaja: drack aldrig något annat än barbaresco

Angelo: nitton och färdig att erövra världen

Hela familjen jobbar, utom lillebror

Ca' Marcanda: "ett jävla köpslående" och snillrik grafisk form

Ca' Marcanda:  det spektakulära vineriet döljs under marken

Sperss = Rivette och Marenca

Inte "girapoggio": vertikala rader är Gajas modell

70 anställda i Piemonte och 60 i Toscana

Namnet syns i stora versaler ända sedan 1930

Vinerna:

2011 Rossj-Bass Langhe Bianco IGT (99299) 399 kr

Druvren chardonnay sånär som på 5% sauvignon blanc, mestadels från en vingård nära byn Barbaresco som Angelo Gaja döpt till Rossj efter dottern Rossana. Bass ska då syfta på den lägre delen. Jäst i rostfritt stål och lagrat 6-7 månader i barriques med fullt genomförd malo.

Ungjästa små godistoner på nosen, citrus och persika, vanilj och hudkräm, aningen floral med anstrykning av sauvignon. Lätt krämig smak med mogen persikofrukt, snäll syra, kryddvarm finish och en ren, uppfriskande eftersmak. Rätt gott men kunde haft bättre syra (blockerad malo), och levererar väl för cirka halva priset.


2010 Promis Toscana IGT (95252) 245 kr

55% merlot, 35% syrah och 10% sangiovese. Ett år i använda barriques.

Ung doft, lätt malolaktisk med vanilla fudge, charmiga mosade körsbär/vinbär, lite ceder och lakrits från faten. Smaken är stramare än väntat, syran är härligt frisk, tanninerna polerade. Här finns ett  fint fokus, en god intensitet och viss längd med välgörande närvaro av örter. En riktigt bra version av Promis, omedelbart tillgänglig, ett klockrent restaurangvin som försvarar sin prislapp.


2010 Magari Toscana IGT (90512) 345 kr

"Magari" är ett uttryck som betyder ungefär "om det bara vore sant! 
En blandning av 50% merlot, 25% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc. Ett år i mestadels nya ekfat.

Mer återhållsam doft, mörkare och mognare frukt, mer ek. Plommon-merlot med kaffe, kryddor och vanilj från faten. Smaken är rätt så rik med dominerande druvmogna tanniner, undergivna inbäddade syror och en lång, kryddig och smakintensiv finish. Modernt och generöst men samtidigt lite opersonligt vin som behöver ett antal år på rygg. Föredrog Promis.


2008 Rennina Brunello di Montalcino DOCG (795 kr)

Sydvästligt läge på högre höjd. Ett år i barriques och ett år i botti.

Fint nyanserad doft med röda bär, tobak och läder, mynta och te, lim och lite balsamico. Smaken är elegant, slank men intensiv med frisk syra, polerade tanniner och kryddig längd. Verkligen vackert vin, man smälter inför den röda frukten och den eleganta personligheten. Går finfint att dricka redan nu om man vill.


2008 Sugarille Brunello di Montalcino DOCG (895 kr)

Varmare sydvänt läge på lägre höjd. Ett år i barriques och ett år i botti.

Mörkare frukt, druvmognare toner. Bittermandel, choklad, tobak och kryddor. Smaken är tätare med större frukt och större tanniner samt mer ek. Lång kryddig finish. Ett snyggt hantverk som definitivt behöver tid, idag har det inte samma charm och tillgänglighet som Rennina.


2011 Sito Moresco Langhe Rosso IGT (289 kr)

Vinet har fått sitt namn efter den legendariske Giovannini Moresco, som fram till 1980 ägde den ursprungliga vingården i Pajoré. Angelo Gaja väntade envist på att få köpa marken ända sedan den dag han först smakade Morescos 1971 Barbaresco Pajoré. Efter förvärvet planterade han om de delar som han bedömde som mindre optimala för nebbiolo med merlot och cabernet. Numera kommer druvorna till det här vinet från 35 hektar egna vinmarker i hela Barbaresco-zonen. 
35% nebbiolo, 35% merlot, 30% cabernet sauvignon. Ett år på använda ekfat. 

Helt outvecklad och knuten doft. Stenig och aningen ekig, lätt violparfymerad åt det eteriska hållet, med syrliga röda bär som lingon och tranbär. Smaken är stenig och stramt virad runt den höga syran. Även tanninerna känns lätt kalksteniga och vi upplever bra fokus och intensitet i den svala röda frukten. Det här är lovande och mer kompromisslöst i uttrycket än vissa tidigare Sito Moresco (tian var dock ganska så lik denna elva). I nuläget ett vin för stenskallar.


2008 Dagromis Barolo DOCG (459 kr)

En möte mellan byarna La Morra och Serralunga.

Frisk mörkröd doft med tobak, läder, ek, lim och lätt florala drag av viol och ros. Förhållandevis mjuk smak med viss utveckling och eleganta tanniner. Om man ska vara kritisk upplevs den lite lös i konturerna och är knappast kassaskåpstät i mitten, men ändå ett trevligt vin att dricka tidigt snarare än lagra länge.


2009 Barbaresco DOCG (1095 kr)

Det första vinet i provningen som visar på absolut toppklass. Barbarescon kommer från fjorton olika vingårdar i hela zonen. På vår nyfikna fråga kunde Gaia räkna upp allihop i ett nafs: nämnda Pajoré förstås, sedan Roncaglie, Santo Stefano, Asili, Faset, Loret, Masué, Ovello, Castello, Bricco, Valdrap, Trifolera och Vanin. Bara en kom hon inte ihåg!

Doften är först lätt knuten, men alldeles förtjusande rödfruktig med nyanser av rabarber. En andel stjälkar har fått vara med i jäsningen, vilket bidrar till en härlig höjd och eterisk parfym. Här finns traditionen självklart på plats med toner av rosor, te, örter, grusmineraler, läder och blond tobak. Faten är återhållsamma eftersom det första året på barriques (en del nya, en del använda) följdes av ett andra år i större botti. Smaken är oerhört elegant och välbalanserad, relativt lätt i kroppen men tät nog, med behagfullt silkiga tanniner och vackra ljusröda aromer. Ett underbart vin som redan är fullt tillgängligt med kortare luftning. Förmodligen lika fint om tio eller tjugo år.


2004 Sperss Langhe Rosso DOC (1395 kr)

Det här är alltså i princip en barolo från Serralunga. Namnet Sperss betyder "nostalgi" eller "längtan" på piemontesisk dialekt, och syftar på att Gaja inte gjorde någon barolo mellan 1961 och 1988. Vingårdslägena heter egentligen Rivette och Marenca. 95% nebbiolo, 5% barbera. Ett år i barrique och 18 månader i botti.

Doften är djup, komplex och mineralisk, som en blandning av sten och våt jord, med respektingivande mörkröd nebbafrukt i gränslandet mellan slånbär, blåbär och hallon. Här finns en fin början till utveckling med toner av tjära, tobak och ek. Attacken i munnen är len. Snart avtäcks ett välbyggt mittparti med underbart finkalibriga tanniner, varpå det är dags för en fenomenal kraftutveckling i den andra, långa delen av smakupplevelsen. Hela tiden - till synes utan ansträngning - med bibehållen elegans. Eken ställer inte till med några som helst problem. Vi har smakat det här vinet ett par gånger förut, nu börjar det komma in i ett första drickfönster och visa allt vad det kan. Strålande!


2009 Sorì Tildin Langhe Rosso DOC (2495 kr)

Gajas tre enkelmarksviner bär inte de gamla/officiella vingårdsnamnen, utan egna fantasinamn. Sorì Tildin betyder ungefär: "farmor Tildes solbelysta kulle". Egentligen heter vingården Roncagliette. Den ligger i söderläge på 270 meters höjd - ganska perfekt i Barbaresco. Första årgången kom 1970. Sedan 1996 är mixen 95% nebbiolo och 5% barbera. Ett års uppfostran i barrique och ett år i botti.

Intrycket är närmast att likna vid ett fatprov, knepigt  att sia om vad det ska bli framöver. Just nu får vi malolaktiska youghurttoner, en gnutta fudge och rikligt med nymosade och rentav syltiga bär. Ren ny ek, lakrits och stensöta. Mineral och våt sten. Låt oss smaka. Attacken mjuk, mittsmaken tät och fruktig, fortfarande lite ungbläckig, kroppen rätt stor, syrorna upplevelsemässigt låga, tanninerna förvånansvärt mjuka. Slutar kryddigt, tätt och långt - med ett frågetecken hängande kvar. 


1999 Sorí Tildín Langhe Rosso DOC

95% nebbiolo, 5% barbera. Ett år i barrique och ett år i botti.

Nosen är förtjusande komplex med tillräcklig utveckling. Här finns det rostiga järnet, det gamla båthuset, all menthol och örtflora man kan önska, kanderad och torkad frukt, tjära och stensöta, tryffel och karljohan, slånbär och plommon. I munnen råder en härlig harmoni och balans med nästan nedsmälta tanniner, frisk syra, smaksamt len munkänsla och allmänt underbar drickbarhet i vänligt tilltagna proportioner. Mmm...


Ute i vårsolen på Norrmalmstorg kan man inte låta bli att fundera vidare över Gajas perfektionism - på många plan givetvis, men inte minst när det gäller användningen av barriques. Här lyckas de faktiskt där så många efterföljare i Piemonte och Toscana misslyckas. Redan tidigt förstod Angelo Gaja att det behövdes bästa tänkbara ekfat om man skulle jobba på det viset, och det fick inte italienska vinegendomar som köpte småfrallor av franska tunnbinderier på 1980-talet. 

Angelo följde eken ända till växtplatsen i Auvergne, valde ut och handlade virket själv, såg till att frakta hem och lufttorka stavarna på sin egen bakgård - inte i tre år som andra utan i fem - samt lät färdigställa och rosta faten efter sina egna behov. Slutligen har han inte gjort religion av barriques som vissa andra, utan avslutar uppfostran med minst lika lång tid i botti. Barbarescon är så trogen sitt ursprung som den kan bli. Det är bara att gratulera!

Vinunic arrangerade och bjöd in.


ps. tack Red Scream & Riesling för titelbilden och den här:



2005 Château Musar

$
0
0

Det känns som om det här vinet har funnits för evigt. Långt borta i ett dimmigt 80-tal var det ungefär lika coolt att dricka Musar som det var att lyssna på Robert Smith och Siouxsie Sioux. Kanske för att vinet tagit vägen hit via samma Storbritannien som den bästa popmusiken kom från? I öriket lanserades det 1979 - händelsevis just det året som The Clash släppte "London Calling". Som av en händelse hade de också den grafiska stjärnan gemensamt.

Men precis som vi numera sällan lyssnar på musik från 1980-talet, dricker vi alltför sällan Château Musar. Vilket är synd, eftersom det tveklöst är ett unikt och fascinerande vin. Dessutom kontroversiellt nog att dela upp tyckarna i två läger. Antingen älskar man, eller förkastar. Orsaken är givetvis den icke-interventionistiska vinmakarstilen som i ett varmt klimat kan ge klart egensinniga resultat - så pass att vissa skribenter gillar att ropa "defekt!" Men därav ingen anledning till oro. Låt oss kalla det "Lex Foillard".

2005 Château Musarär den första "unga" version vi provar eller dricker sedan nollnollan. Dessemellan fick vi en nittiotrea blint.
Båda var positiva upplevelser - ja, särskilt gamlingen förstås.
Så varför i hela friden har vi inte följt upp?

Det blir en spontan karaffering till ostarna. Som väntat är nosen intressant - utvecklad och mångfacetterad. Bland annat noterar vi torkade frukter, mjukkokta plommon och vinbär, gammalt läder, ljus tobak, stensöta, basarkryddor, bränd jord, och så den där typiska ättikssyretonen som vi svenskar brukar kalla Salubrin. Fast inte så det stör, utan bara nog för att plita dit signaturen. Doftintrycken stämmer bra med vad vi tänkte oss, det känns väldigt "Musar" men utan att något drag dominerar över de andra.

Flaskan kom nyss ut från vinkylens femton grader, så vinet är först i kallaste laget - arton behövs för att öppna upp aromerna. I munnen en klassisk smakprofil med medelvärden på allt, möjligen hade vi väntat oss mer alkoholvärme, men det här är fint balanserat. Frukten har den där torkade, mjukkokta och lätt oxiderade karaktären som man nästan aldrig finner i bordsviner numera. Tanninerna är behagligt uppmjukade men bjuder ändå visst motstånd. Slutet mineralsalt och aningen uttorkande.

Det här är old-school och riktigt gott till ostarna. Våra invändningar om man tänker lägga undan nollfemman - och det bör man ju egentligen göra när det gäller Musar - är att mittfrukten känns lite gles i nuläget och att längden kunde vara bättre. Kanske har vi fel - vi har aldrig lagrat Musar - kanske fixar det sig med tiden? Många fans på CellarTracker verkar positiva till den här årgången, och kanske borde man ge vinet chansen. Vad säger de svenska Musar-falangisterna?

Långfredag på Sturköbaren

Manfreds & Vin

Också en champagnedag...

$
0
0

Champagne är ett lysande exempel på polariseringen i vinvärlden. Å ena sidan big business - de stora koncernägda husen som producerar miljontals liter standardiserade konsumtionsprodukter för lite festligare tillfällen. Å andra sidan the indies - den bubblande vågen av små odlare (varav många tidigare sålde sin skörd till storhus eller kooperativ) som i samband med de senaste decenniernas generationsskiften valt att pröva gå sin egen väg.

Som bekant baserar sig storhusens basbubbel på en blandningsfilosofi där de främsta faktorerna är konsistens, volymer och lönsamhet - givetvis under förutsättningen "good enough quality". För detta krävs konstgödsel och bekämpningsmedel, skördeuttagen blir höga, druvorna har en relativt låg mognadsgrad och tillsats av socker är en oumbärlig del av produktionen. Först i basvinet, sedan innan flaskjäsningen och slutligen efter degorgeringen. En andel mognande basvin kompletterar och hjälper upp det unga kartiga. Varumärkets prestige byggs genom en jämförelsevis liten produktion av toppchampagne.

Idealen hos de mindre odlarproducenterna ligger snarast i 180 graders vinkel till de storas filosofi. Här strävar man hellre efter en renhet i uttrycket, genom att minska ner på antalet parametrar (därtill är man ju också nödda och tvungna av snöda realiteter). Inte sällan handlar det om en druvsort, enårgång och ett vingårdsläge - ungefär som i Bourgogne. Skördeuttagen är låga eftersom man eftersträvar så pass koncentrerad frukt att man kan skippa socker och andra tillsatser. Metoderna är ofta ekologiska och/eller biodynamiska - annars sällsynt hos storhusens underleverantörer. Vi pratar terroir och det blir dessutom ofta god utdelning för insatta pengar.

Liksom förra året hoppade vi alltså i år helt sonika över branschens evenemang "Champagnedagen" på Grand Hôtel. Även om det givetvis finns en del lysande undantag så är den absoluta lejonparten av alla viner som presenteras där inte särskilt intresseväckande. Istället styrde vi kosan till "Off-champagnedagen", och där var det å andra sidan svårt att hitta några viner som inte är intressanta! Sedan fortsatte vi till ännu mer obskyra "Off-off-champagnedagen" och slutligen bjöd kvällen på en hejdundrande provning av prestigechampagne. Det blev en champagnedag så god som någon...












Efter att ha sagt adjö/på återseende till "Off-champagnedagen" - med grande finale hos det älskvärda paret Collin och deras fabulösa "bubblande bourgogner" - skyndade vi vidare till ett snabbt pit-stop på Södermalm, i växthuset hos Vinik. Evenemanget gick under det vitsiga namnet "Off-off-champagnedagen" och var strategiskt senarelagt ett par timmar efter de båda större. Här fanns pratsamt sällskap, smaskiga tilltugg och långsam musik. Upplagt för att släppa ner axlarna och koppla av/plugga ur - om det nu inte vore så att ännu en provning väntade...



Som läsaren kanske minns odlar Dominique Moreau ett par hektar i byn Polisot (Côte des Bar). Hennes firma är uppkallad efter mormodern Marie Courtin, och liksom hos andra små champagne-producenter i den nya vågen är idealet att göra vin av en druvsort, från enårgång och ett bra läge. Metoderna är biodynamiska och uttaget lågt, varför frukten blir mogen nog att klara sig utan dosage. 

2008 Efflorescence har redan hyllats på dessa sidor - och så har vi väl kvittrat om den osvavlade 2010 Concordance - men det kan inte nog understrykas vilka klockrena - dock helt outvecklade - fatjästa pinotchampagner det handlar om.


Händelsevis hade vi lyckats planera in en provning av prestigechampagne hos Munskänkarna samma kväll. 3-betygaren Vintomas hade fått i uppdrag att foga samman provningen och jaga rätt på flaskorna där de fanns att få tag på, mestadels ute i Europa eller i egen källare. Tre olika underteman hade vävts ihop på ett ganska finurligt sätt: grand cru blanc des blancs, mognande 95:or och Taittinger Comtes de Champagne.


Till skillnad från nolltvåan är 2004 Comtes de Champagne helt outvecklad. Kritig och slank med vit citrus, grönt äpple och fin mousse - men så finns det ett årgångsbetingat kartigt drag som nog kommer att hänga med det här vinet hela vägen. Elegant, men ändå inte alldeles övertygande.


1999 Salon är ungefär lika outvecklad den, och inledningsvis påminner de båda första vinerna väldigt mycket om varandra i sina strama och fortfarande knutna personligheter. Men Salon har en rökigare mineralton och en bättre längd, och när temperaturen stiger och luft kommer till så lossnar knutarna en smula och vinet gläntar på den större harmoni som kan tänkas infinna sig om fem år eller så.


1999 Comtes de Champagne har en fin utveckling med komplexa toner av rostade nötter, brioche, krutrök, kritdamm, svamp och något obestämt djuriskt som pirrar till i maggropen. Frukten har hunnit få en kant av torkat och boket, precis som man hoppats. I munnen ett fint avrundat och smakrikt vin med elegant mousse, rökiga och animaliska nyanser och en angenäm liten grapefruktbeska i slutet. Väldigt njutbart och bäst av kvällens tre Comtes.


Jacques Selosse Substance (deg juli 2012) har uppfostrats oxidativt i delvis nya ekfat. Färgen är guldgul, doften helt originell... och oerhört typisk för huset. Blommig, med högvis av hyacinter, kritiga fino-toner och rostade fat, mogen frukt med kanderade apelsiner och annan citrus, samt lätt bokna men paradoxalt nog ändå fräscha äpplen. I munnen serveras det generöst och på bredden. Syran är infattat frisk och moussen harmoniskt finkalibrig. Eleganta sherrytoner övergår i en liten fatbeska i slutet. Det här är ett slösande rikt vin som spelar ut alla Selosse-korten - kanske i mesta laget till och med. 


1995 Dom Pérignon har en utvecklad doft som huvudsakligen tar det mineraliska spåret med jordiga toner, undervegetation, svamp och källare. Relativt komplext vin, men tyvärr störande orent, vilket faktiskt gäller båda flaskorna. Smaken är bättre än doften, stram och äpplig men fin mousse och märkbar dosage, samt en bitter grapefinish. Provningens svagaste kort.


1995 Henriot Cuvée des Enchanteleurs har en väl sammanhållen doft med lagom långt gången utveckling. Ren och oerhört snygg med krämiga och florala drag vid sidan av den närmast perfekta frukten. Smaken har det mesta man kan önska sig i en mognande champagne: kropp, syra, grepp, spänst och längd. Oerhört gott och en strålande uppvisning - ett av kvällens två bästa viner. Hoppas verkligen att vi ses igen!


1995 Comtes de Champagne är liksom Henriots vin ljust gyllene. Doften är markant kritig med vita blommor, ljus citrus, rostat bröd och rostade nötter - mindre utvecklad än 99:an. Smaken inleder ohejdat flörtigt och läckert med en krämig liten fruktsötma och märkbar dosage, ändå frisk och elegant, men med något lägre syra än föregående. Moussen är - typiskt nog för Comtes - av det allra mest delikata slaget och det är först i slutet som invändningar börjar poppa upp i anslutning till en lite störande bitterhet som också är den ton som hänger kvar till sist.


1995 Krug är ett rikt gyllene vin som suger in oss med en fabulös doft. Lyxig och blomstrande med hyacinter och rosor, hägg och syren. Friska röda äpplen och honungsnougat, färsk svamp och rostade nötter, bland andra intryck. I munnen ett storslaget vin med massor av smak och stor mousse, fortfarande påfallande ungt, med bred rödäpplighet och krämig nougat. Lustigt nog med en snarast grön äppelsyra (Krug blockerar den malolaktiska jäsningen) som skär som en laserstråle genom hela smakpaketet och garanterar ett utdraget slut. Om det är pinot meunier eller ekfaten som lockar fram blommigheten är inte gott att säga. En delad förstaplats blir det i alla fall, och det här får ju gärna sparas ytterligare 5-10 år.

ps. en första rapport från den breda tillställningen finns hos Vintomas.

Viewing all 195 articles
Browse latest View live